Здравље

ЦЕО СВЕТ БРУЈИ О ОВОМЕ: Вакцина АстраЗенека више не постоји, ово се дешава

Фото: Pixabay.com

Вакцина против корона вируса коју је произвела фармацеутска компанија „АстраЗенека“ сада се зове „Ваксзевриа“, објавила је данас шведска медицинска агенција на основу података добијених од Европске агенције за лекове (ЕМА)

Сама вакцина остаје непромењена, али шведска агенција ново име сматра важним, јер га прате и друге ствари, попут нове етикете и паковања, преноси лист „Брисел тајмс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕМА је промену имена у „Ваксзевриа“ одобрила 25. марта, на основу захтева компаније.

Вакцина коју је произвела британско-шведска фармацеутска компанија била је тема дискусије више пута откако је крајем јануара добила „зелено светло“ од ЕМА.

Одмах након одобрења, различите земље у Европи, укључујући Белгију, одлучиле су да је не користе за старије особе, док су чекале додатне податке.

Касније, почетком марта, неколико европских земаља привремено је суспендовало употребу вакцине АстраЗенека због неких случајева појаве крвних угрушака и малог броја тромбоцита.

ЕМА је 18. марта поново потврдила да је вакцина безбедна и ефикасна, и да су бенефити већи од могућих ризика, али и даље истражује тај случај.

Поред тога, компанија је такође била предмет расправе јер је више пута смањила обећане испоруке ЕУ, што је резултирало ескалацијом тензија између ЕУ и Велике Британије.

Извор: Танјуг