Србија

ДАНАС ИСТИЧЕ РОК ЗА ПРИЈАВУ ЗА ДРЖАВНУ ПОМОЋ: Ко се не пријави, остаје без новца

Пријава фирми за државну помоћ у оквиру трећег пакета мера помоћи привреди истиче данас. За сваког пријављеног радника следује по 46.350 динара, а прва рата од 15.450 динара биће исплаћена послодавцима 8. априла.

Пријава је почела 1. марта, а реч је о три пута по пола минималне зараде за јануар. Право на ову помоћ има тачно 1.505.093 радника запослених код предузетника, те у микро, малим, средњим и великим предузећима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва уплата половине „минималца“ следи 8. априла, а затим ће у сличним терминима стизати по пола минималне зараде и у мају и јуну. Ова подршка практично „покрива“ зараде за март, април и мај, а фирме ће укупно, по сваком раднику, добити нешто више од 46.000 динара, односно три пута по 15.450, што је половина јануарске минималне плате у Србији.

Пореска управа саопштила је данас да истиче рок за подношење изјаве о прихватању исплате директних давања и обрасца ППП-ПД за обрачунски период фебруар 2021. године.

„Подсећамо све привредне субјекте који прихватају исплату директних давања у складу са Уредбом о утврђивању Програма директних давања из буџета Републике Србије, да 31. марта 2021. истиче рок за подношење обрасца ППП-ПД за обрачунски период фебруар 2021. године, као и посебне изјаве о прихватању исплате директних давања на порталу Пореске управе, за директна давања чија уплата ће бити извршена у априлу 2021.“, наводи се у саопштењу.

Привредни субјект који у прописаном року не попуни посебну изјаву на порталу Пореске управе неће остварити право на директна давања без обзира на то да ли је поднет образац ППП-ПД за обрачунски период фебруар 2021. године.

Напомињу да привредним субјектима који не подносе образац ППП-ПД, односно који немају запослене и нису предузетници, односно предузетници пољопривредници који су се определили за исплату личне зараде, директна давања се исплаћују без давања изјаве о прихватању исплате директних давања у роковима.

Подсетимо, држава је привреду у оквиру првог и другог економског пакета помоћи, прошле године, подржала са укупно три месечна минималца и два пута по 60 одсто износа минималне зараде.

Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други у јуну, а трећи у јулу. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац.

У оквиру другог пакета мера, радницима је у августу и септембру исплаћено по 60 одсто минималне зараде, односно укупно по 36.000 динара.

Извор: Блиц