loading...
Србија

ДЕЦА СУ У ШОКУ ЗБОГ СОЦИЈАЛНИХ РАДНИЦА: “Ако ми одведу брата, ја ћу да се убијем” (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Иза њих је непроспавана ноћ.

Дан након незапамћене драме у блачком селу Суви Дол, кад су из Центра за социјални рад у Блацу дошли да одузму М.М. (10) и М.М. (13) који живе са непокретном баком Љиљаном Д. у њиховој кући још увек владају неверица и сузе. Кажу да је иза њих непроспавана ноћ.

Девојчица и дечак, који већ дуже живе са својом непокретном баком Љиљаном, у страху су да ће им раднице Центра за социјални рад поново закуцати на врата.

– Чим наиђу кола, они гледају на прозор. Ево их бако, ево их… Ни деца, ни ја нисмо спавали. М. (10) каже не дај Боже да ми брата одведу ја ћу да се убијем. Деца су емотивно везана за мене, као и ја за њих – прича видно узменирена бака Љиљана.

Како каже, док је била у болници три и по, четири месеца нико није дошао из Центра за социјални рад да обиђе децу.

– М. (13) су вукли, изашла сам са колицима, гурнули су ме унутра, почели да ме вређају. Он је ушао у купатило, па су и та врата развалили. Најтеже ми је што сам инвалид. Малтретирају и децу и мене, али борићу се до последње капи крви – поручује Љиљана.

– У овој кући има услова за живот, сигурна су, имају средства за живот – напомиње Милошевић, који их је данас посетио.

Када је пре месец дана Србија сазнала за њихов случај и судбину, њихов живот се мало променио на боље. Са свих страна стизала им је помоћ и то их је мотивисало да иду даље. Бака Љиљана поднела је и захтев за старатељство над децом, те је суд сада тај који би требало да донесе одлуку коме деца припадају. До тада, по закону, они не би требало да се дирају, односно мењају дом.

Мајка им је преминула од рака

О судбини и трагедији малишана зна цела Србија, јер се ово двоје деце самое брине о баки већ скоро две године. Од како им је мајка преминула од рака у 33. години преминула, они живе сами.

Петнаестак дана по њеној смрти, изгорела им је кућа, а Љиљанин син се преселио да живи у Блаце и ретко долази. Он је заправо, као отац деце и њихов старатељ. После пожара бака и деца су прешли у помоћну зграду коју имају у дворишту и захваљујући мештанима села овај простор је сређен, те сада ту живе. У међувремену Љиљана се разболела, па јој је пре пет месеци ампутирана нога. Сво троје живе од десет хиљада социјалне помоћи и деца се брину о својој баки.

Извор: Курир/srbijadanas.com