Србија

ДЕДА УПУЦАО ПРОВАЛНИКА, ОКРИВЉЕН ЗА ПОКУШАЈ УБИСТВА?! Да ли је ово самоодбрана

Фото: Јутјуб

Цело Лебане било је шокирано сазнањем да је старац (86) ноћас упуцао 52 године млађег мушкарца. Старац је ухапшен, а младић (34) с повредама опасним по живот превезен је у Општу болницу у Лесковцу.

У медијима се спекулише да је осумњичени који је иначе, како је потврдио МУП, држао пиштољ у легалном поседу, пуцао у провалника, али је без обзира на то 86-годишњак ухапшен због постојања основане сумње да је извршио кривично дело убиство у покушају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да је реч о самоодбрани. Прецизније, да „човек који је бранио себе и своју непокретну супругу не би смео да због тога буде у затвору“, наводи се у саопштењу МУП-а.

По налогу Вишег јавног тужиоца у Лесковцу осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен тужиоцу.

Како је министар додао, тужилац према садашњем закону није могао другачије да поступи. Због тога је Вулин навео да ће министарки правде Маји Поповић предложити да поведе расправу о могућој промени дефиниције нужне одбране, и истакао да није праведно ићи у затвор због одбране свог дома.

Младић у критичном стању

У Општој болници Лесковац упуцани младић је оперисан и у критичном је стању.

– Њему је рана од метка прошла кроз дванаестопалачно црево и бубрег. Бубрег му је одстрањен и даље је, нажалост, у критичном стању – рекао је директор Опште болнице Лесковац Небојша Димитријевић, пише Курир.

Случај Богески: Убио лопова покушавајући да заштити породицу

Међутим, ово није први пут да контроверзе у вези са нужном одбраном узбуркају јавност. Београђанин Сашко Богески ухапшен је 2013. године након што је око поноћи у свом стану на Јулином брду у Београду убио провалника Владу Манића. Манић је упао у стан породице Богески док су у њему били Сашко, његова супруга и њихова малолетна ћерка.

Богески је приведен и одређен му је притвор до 30 дана јер је, како је писало у полицијском извештају, прекорачио нужну одбрану. После више од четири године, Богеском је оптужница преиначена на убиство прекорачењем нужне одбране. Више тужилаштво је преиначило и сам опис кобног догађаја од 21. маја 2013, наводећи да је прво провалник Владимир Манић напао шрафцигером Богеског у његовој кући и да је онда оптужени употребио нож наневши повреде због које је лопов преминуо неколико улица даље.

– Жена је ставила дете да спава и отишла у спаваћу собу, а ја убрзо за њом. Она је изашла из собе и брзо се вратила шапћући да нам је у стану провалник. Престрашио сам се и изашао из собе – изнео је одбрану тада Сашко Богески на једном од рочишта, на којима је потврдио и да је нож – којим је усмртио Манића – потегао у самоодбрани.

Случај убиства провалника: Самоодбрана у Србији је тешко доказива

У рвању које је уследило, Богески је неколико пута убо провалника, који је успео да побегне из стана. Отрчао је до трафостанице у близини, позвао брата у помоћ, али је ипак искрварио насмрт.

Након пет година трајања судског процеса, Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Сашка Богеског. Овом одлуком одбијена је жалба тужилаштва и потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду, који је закључио да је Богески деловао у самоодбрани.

Како се тумачи нужна одбрана?

Бивши судија Горан Обрадовић рекао је раније за „Блиц“ да се у другим државама нужна одбрана тумачи шире, тако да убиство разбојника сматрају без суђења за нешто што није кривично дело.

Адвокат Небојша Перовић својевремено је рекао да је увек присутна полемика у којој мери је дошло до стварне нужне одбране.

– У оваквим случајевима суд се доста ослања на налаз вештака. Питање је у ком степену је смањена моћ расуђивања и у ком степену је присутан ефекат страха и беса. Врло је тешко проценити колико нападнути може да контролише свој поступак и у ком тренутку он брани себе и породицу – истакао је Перовић.

Извор: Блиц