Србија

Доктор открио: ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОВОЛИКО СКОЧИО? Ево шта се крије иза свега!

Он је рекао да је раније било и деце са тежом клиничком сликом, посебно код одређених група малишана

Лекари последњих дана упозоравају да је повећан број деце оболеле од корона вируса, а то је гостујући на РТС потврдио и кардиолог из Института за мајку и дете, проф. др Владислав Вукомановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нешто се сигурно дешава и не можемо него да упутимо нову ситуацију на нове сојеве вируса, који повећавају број деце која оболевају, имају повишену телесну температуру, жале се на запушен нос, болове у зглобовима и мишићима. Симптоми који умногоме се преклапају и са грипом и са короном, али највероватније да је повећан број деце која се заражавају овим новим сојевима. То је, да кажем, лоша вест и они су свакако преносиоци болести за своје баке, деке и родитеље, али добра вест је да у Институту није у порасту број тешко оболеле деце.

Он је рекао да је раније било и деце са тежом клиничком сликом, посебно код одређених група малишана.

– Као и код одраслих, и код деце постоји тежа клиничка слика код оних са коморбидитетима, пре свега код оних са неуролошким обољењима, хематолошким, урођеним срчаним манама, имунодефицијенцијама итд, али најтежи облик болести је тзв. мултисистемски инфламаторни синдром, упала свих органа код деце, веома тешка клиничка слика. У Институту је до сада лечено око 40 деце, тешка клиничка слика која углавном захтева збрињавање на одељењу интензивне неге, на срећу није било деце на респиратору, али било је оних који су имали тешку упалу срчаног мишића, који су лечени вазоактивним лековима. Излечење код те деце је било потпуно и могу да кажем да у том неком краћем року није било неких последица.

Уколико родитељи примете било какве симптоме који личне на корону код малишана, др Вукомановић саветује кућну изолацију. Сматра и да је могуће децу научити да носе маске.

– Код мене долазе у амбуланту деца која веома стрпљиво носе маску, деца од две године или нешто старија, могу се деца упутити и васпитати. Уколико се јаве симптоми болести, треба направити једну кућну изолацију и не треба мешати ове чланове породице са осталима. Карантин је најмање 10 дана и мислим да то треба испоштовати, закључио је.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Ало.рс