Србија

ДР КОН О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Отварају се кафићи и ресторани?!

Мере за борбу против коронавируса могле би да буду релаксиране у среду, пишу београдски медији. Предраг Кон поручује да одлука још није донета.

Како наводе, иако се медицински део Крзиног штаба томе противи, тада би поново могао да буде дозвољен рад кафићима и ресторанима уз одређена ограничења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли ће доћи до попуштања мера, епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже – „видећемо“.

Кон наводи да ће се на следећој седници Кризног штаба анализирати епидемиолошка ситуација, те да ће се у скаду са тим одлучивати о попуштању или о пооштравању мера.

„Дакле, све зависи од актуелне епидемиолошке ситуације. Ситуација је таква да је у неким местима евидентно смањена активност вируса. За сада, ови бројеви показују то, али морамо сачекати и нове резултате“, додаје.

Замољен да прокоментарише да ли ће доћи до отварања угоститељских објеката, с обзиром на то да је епидимиолог Бранислав Тиодоровић казао да је могуће да се отворе летње баште јер је на отвореном мањи ризик од заражавања, Кон додаје „да је то нешто што је у перспективи, али видеће се“.

Истовремено, он напомиње да је задовољан како тече вакцинација, будући да је потражња за вакцинама свуда у свету веома велика.

„Вакцинацијом морамо бити задовољни, с обзиром на комплетну ситуацију. Морамо се вакцинисати, поготово популација између 20 и 50 година, јер је склона заражавању“, каже Кон.

Додао и да би требало подржати све ове акције, а пре свега вакцинацију предузетника и упозорава да „свима мора бити јасно да природни имунитет даје мањи ниво антитела од вакцине“.

„Ту је веома јасна ситуација, дакле, понуђена је вакцина, а на свима нама је избор, да ли је хоћемо или не, односно, да ли бирамо вирус ако се не вакцинишемо, или бирамо вакцину, односно заштиту од вируса, између тога нема ништа“, упозорава.

Кон каже и да ако неко у овој сезони избегне вирус, не значи да ће га избећи и следеће године и додаје ономе ко се зарази јер не жели да се вакцинише жели „лакшу форму болести“.

Извор: Курир.рс/Б92