Србија

ДР КОН СЕ ОГЛАСИО: Нема ништа од попуштања мера, треба појачати имунизацију

Епидемијске бројке у Србији су озбиљне, али може да се види да је дошло до успоравања броја нових случаја који се сада одржава на високом нивоу, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Дненвику РТС-а, навео да је за очекивати да постојеће мере дају резултат и кроз бројеве новозаражених током следеће недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нажалост, имаћемо смртне случајеве, јер они долазе касније две до три недеље. Повећање броја умрлих је нажалост очекивано – рекао је Кон.

Поручује да је неопходно одржати постојеће мере, и да се евентуално о неким мерама може расправљати, али да то тренутно није реално.

– Надам се да ће у току следеће недеље бити могуће почети разговоре – указао је Кон.

На питање о наводима премијерке која се нада да би следеће недеље мере могле да се попусте, Кон је рекао да је то перспектива али да је питање када је то реално.

– У оваквим бројевима није рално о томе причати. Надам се да ће следеће недеље бити могуће – рекао је Кон.

Потребно убрзати имунизацију

Говорећи о процесу вакцинације, Предраг Кон је рекао да паралелно са мерама спречавања контаката мора да се убрза имунизација.

Нагласио је да је број имуних људи у Србији, којима је прошло две недеље од друге дозе, више од 600.000. Како је рекао, то истиче јер то објашњава зашто је било заражавања после прве дозе, а некад и после друге. Рекао је да ће тога и даље бити, али у малом проценту.

Предраг Кон је поручио да ће се ефекат вакцинације сигурно видети.

– Ово је избор, у овом тренутку, да ли хоћете да се заразите, под знацима наводника јер нико неће, или ћете да се вакцинишете – рекао је епидемиолог.

„Страх од вакцина није рационалан“

Додаје да, са онима који су потпуно против вакцинације не би требало ни разговарати јер су уверени у оно што причају, али кађе да је њих један или два одсто.

Међутим, наводи да има велики број неодлучних и заплашених. Поручије да би требало рационализовати страх и објаснити да је страх од болести једна ствар а од вакцине друга.

– Од вакцине није рационалан, јер је вакцина безбедна, ефикасна и ефективна – рекао је Кон.

Извор: РТС/srbijadanas.com