Србија

ДР КОН ТРАЖИ ЗАТВАРАЊЕ НА ДВЕ НЕДЕЉЕ: Постојеће мере не дају резултате

Предраг Кон је изјавио данас да би за сузбијање ширења корона вируса потребно увести ригорозније мере од оних које су тренутно на снази

Од вечерас до понедељка у Србији ће све бити затворено, осим прехрамбених објеката, апотека и пумпи, у циљу спречавања ширења корона вируса, саопштено је након седнице Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог Предраг Кон је након седнице рекао за МОНДО да је незадовољан донетим мерама, јер нам је потребно дугорочније решење, а сада је у гостовању на РТС-у детаљније образложио исход донетих мера и шта мисли да је потребно још да се уради.

– Јасно је да за 5 дана нећемо моћи да имамо неке резултате који су видљиви. Дакле, ми смо јасно у том медицинском делу дефинисали да је нужно минимум 14 дана да би се то видело. С друге стране, не можемо да не прихватимо овакво решење које је компромисно, док смо ми из медицинског дела бескомпромисни и време ће показати – рекао је епидемиолог.

– Ми једино што смо имали због тих викенда је да је кривуља нешто блажа него раније. И опет да нагласим, заиста је вакцинација сада најзначајнија, испред је самог затварања. Али, затварање је апсолутно нужно и требало је да буде раније, али немамо времена да се враћамо назад. Дакле, затварање у овом смисли да се смањују контакти и спречава ширење заразе колико год је могуће.

Он је објаснио да јесте данас на седници Кризног штаба усвојен предлог медицинског дела, али да није усвојена дужина трајања овог предлога.

– Пре 4 недеље смо рекли 5 дана, па да је минимум ипак 7, па 7 до 10, а онда смо рекли 14 дана, то је апсолутни минимум свих минимума да би видели шта даље радити. Међутим, сада је ситуација таква да се толико подигла активност вируса да за 5 дана нећемо имати резултате. Нећемо да се враћамо уназад, данас је у болницама око 6.000 људи – истакао је Кон и нагласи да здравствени систем трпи огромне притиске.

– Ми имамо огроман притисак на интензивној неги, велики број људи је на кисеонику. Имате болницу у Арени, која практично има само 10 одсто људи без кисеоника. Чим је неко на кисеонику, то значи да су средње тешки или тешки случајеви.

Он је истакао и да је време да се ђаци „повуку“ на онлајн наставу, јер због британског соја могу бити преносиоци вируса и да је „једини излаз и ове ситуације масовна вакцинација“.

Извор: Ало

Ознаке