Србија

ДР ШЕКЛЕР: Све мора да се заустави, можемо да бирамо ПАРЕ или ЖИВОТ

Доктор Миланко Шеклер рекао је за РТС да је трансмисија коронавируса огромна и да морамо да бирамо – паре или живот. Каже да ако не пукне здравствени систем пући ће здравствени радници и зато мора „све да се заустави“.

Све више грађана провера број антитела. Београдске лабораторије су претрпане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гостујући у Београдској хроници РТС-а, вирусолог Миланко Шеклер је рекао да не можемо да се ослонимо само на антитела, морамо да знамо да постоји и целуларни имунитет који представља лимфоците као неку врсту милиције, која вакцином добија слику онога шта треба да прати, повећава се број полицајаца, који круже крвотоком и где год виде ту врсту вируса, гутају га, док антитела служе да се залепе за вирус и спрече да се веже за ћелију.

Како каже, сулудо је да милиони људи проверавају антитла. Упозорава да људи то ураде много раније, чак неки после четири дана.

Код примања прве и друге вакцине, важно је да се човек ослободи стреса, да више спава, да се квалитетно храни.

У анализи Института у коме ради од 35 људи имао је најслабија антитела. “Месецима сам у стресу због новинара, позивају ме сваки дан, неком морам да кажем да одустајем, смршао сам 15 килограма и нисам довољно одговорио”, рекао је Шеклер.

 

“Почећу да игноришем новинаре, да се боље храним”, каже он.

У последње време има и људи који су примили обе дозе вакцине, па ипак завршили у болници.

Шеклер каже да је прво потребно да се постигне одређени ниво антитела који би требало да буде заштита, потребно је време за то, неке вакцине праве брже као Фајзерова, Синофарм прави спорије заштиту, неколио недеља је потребно.

“Од прве вакцине 6 недеља сматрај да ниси заштићен без обзира коју си примио”, подвлачи др Шеклер.

Када вакцинишемо живину, њих има 10.0000, пилићи исте старости, једу исту храну, пију исту воду, исту вентилацију, примају исту вакцину у истој дози и када се ради контрола после три недеље – 50 до 60 процената има оно што очекујете, 10 до 15 одсто има екстремно високе вредности, имају различите родитеље, има генетике, објашњава на том примеру Шеклер.

“Људи се разликују по старости по неколико деценија, разна је генетика, различите су навике, неки више спавају, баве се спортом, све то утиче на имуни одговор, реактивност. Сваки човек је свет за себе како ће да регује, у биологији један и један нису увек два”, каже Шеклер.

Вакцинација гарантује крај епидемије у дужем периоду

Једном је рекао да свако од нас или мора да се вакцинише, или да прележи корону.

“Прво вакцинација није чаробни штапић, који ће све да реши, али је процес вакцинације пораз у борби против вируса, ви прихватате да ћете се борити са вирусом, гуша за гушу у дужем периоду јер известан проценат вакцинисаних може да се инфицира и ту се одржава у малом титру, у малој количини вирус и он може да повремено пређе, сваки хиљадити, кад је неко инфициран он може да зарази сваког ко није вакцинисан, а сви су осетљиви”, каже Шеклер.

Када се вакцинишемо, онда имате ефикасност 80 одсто неће да се разболи, а 20 ће да се разболи – неки ће имати довољну количину вируса да пређе на другога, он се одржава у малој количини у популацији која је вакицнисана, каже Шеклер.

Нема вакцине која делује 100 одсто, она гарантује крај епидемије али у дужем временском периоду, рекао је Шеклер.

Шта може да заустави вирус

Говорећи о томе шта може да успори вирус и шта је решење, каже да ако не пукне систем пући ће здравствени радници. Указао је да му лекари кажу да сваких десет дана бришу поруке умрлих пацијената и плачу.

“Нисам навикао да сваке недеље губим пацијенте у овом броју, тако ми кажу. Трансмисија вируса је огромна. Ако детету кажем не држи ноге на столу, мораш пример да дајеш. Свака јавна личност да то ради”, рекао је он, указујући на податак да је на сахрани патријарха било 5.000 људи, без маски.

“Она је конзервативна организација, али може примером да учини, исто важи за врх власти, мораш да будеш одговоран”, подвукао је Шеклер.

Ако хирург каже да треба да вас оперишемо а менаџер болнице каже то је скупо, бирамо паре или живот, одлучите сами, каже он.

“Неки од лекара су ми рекли не треба нам новиц, не треба нам повећање плата, да се затвори све и прекине овај циркус, јер не може да се издржи. Ја као ветеринар причам и врло ми је непријатно и дошао сам да кажем шта људе сврби, јутрос сам имао притисак од новинара”, испричао је Шеклер.

Мора неко нешто да уради, мора да се све заустави, нису само угоститељи проблем, нису то људи који не разумеју, закључио је Шеклер.

Извор: РТС