Србија

ДР ТИОДОРОВИЋ: У уторак ћемо тражити још оштрије мере и то на ДУЖИ ПЕРИОД!

– Ми из медицинског дела Кризног штаба нисмо задовољни овим нивоом мера, тражили смо далеко оштрије мере на дужи период, јер за добар резултат требало је овако најмање десетак дана – изјавио је за „Блиц“ епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић коментаришући јучерашњу одуку Кризног штаба коју је усвојила и Влада Србије.

Подсетимо, од данас у подне, па до понедељка у 6 сати, затворено је скоро све. Не раде угоститељски објекти и трговинске радње, а отворене су само прехрамбене продавнице, апотеке и бензинске пумпе. Посебне мере донете су и за скијалишта. Комплетан списак о томе шта и када сутра ради, а шта је све затворено, погледајте у одвојеној вести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За ова два дана, како каже др Тиодоровић, људи би требало да схвате да је ситуација озбиљна.

– Такође имамо још један проблем, а то је да млади људи не одлазе на тестирање и тако сеју вирус – наглашава доктор.

Како професор Тиодоровић објашњава, вирус је и даље присутан и он циркулише што се види у свакодневној статистици.

Враћају се заражени са скијања

– Дакле, радиће само оно неопходно за живот, храна, апотеке, гориво, а уједно ово је био и преломни тренутак да затворимо скијалишта за предстојећи викенд, јер велики број људи и даље путује, а одатле нам долазе заражени. Хотели ће радити нормално, али неће радити никакви кафићи, ресторани, лично сматрам да је то требало урадити и раније – каже професор за „Блиц“.

Од уторка можда још оштрије мере

Од сутра ученици средњих школа прелазе на онлајн, с тим што се већ у уторак могу уследити и неке нове мере, након анализе викенда.

– Ако нема помака, у уторак ћемо тражити да се апсолутно испоштује све оно што тражимо, а то су оштрије мере. Имали смо врло тешку седницу, морали смо да уђемо у озбиљне разговоре, да људи схвате да је ситуација озбиљна. Имамо проблем што су болнице у Београду или пуне или су пред самим пуњењем, морамо да размишљамо шта даље. Инсистирали смо на ригорозној контроли мера са применом кривичног закона код оних који не поштују мере, а то се посебно односи на оне који организује журке. Свака локална заједница мора да сноси одговорност за своју ситуацију – каже епидемиолог.

Млади не одлазе на тестирање, не иду и изолацију, сеју вирус

Професор указује и на нову појаву, а то је да млади људи који добију симптоме не одлазе на тестирање, већ ако имају лакшу клиничку слику ни не покушавају да оду код лекара, нити се задржавају у самоизолацији, што је јако опасно.

– Имамо сада опасну појавиу, а то је да млађи људи неће да се тестирају, зато што иза тог позитивног налаза треба да иду у самоизолацију, ако је то лакши облик, претрпе, прође тако, али паралелно шире и сеју вирус. То се види по структури оних који умиру, две трећине умрлих су старији од 65 године, овамо имамо пуне болнице и са младима, а заражавају их они који не поштују мере – објашњава професор.

Ако се настави овако, истче, захтеваћемо врло строге мере „јер ми морамо зауставити трансмисију ове болести“

– Апел свима је – молим вас мислите, не само на себе, већ и на људе око вас – каже професор Тиодоровић.

Извор: Блиц