Србија

ДРАМАТИЧНО НА ЈУГУ СРБИЈЕ! Један град је ПРЕД ВРАТИМА КОРОНА КАТАКЛИЗМЕ – у болницама нема места, школе прелазе на онлајн

Врање се у претходном периоду издвојило, поред Београда, као једно од нестабилнијих жаришта у Србији. Поред наглог пораста броја заражених, овај град бележи и све већи број пацијената са тежом клиничком сликом, а капацитети болница су у потпуности испуњени

– Епидемиолошка ситуација у Врању је ванредна и изузетно тешка – каже за „Блиц“ др Слађан Станковић, епидемиолога у Здравственом центру Врања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Речи епидемиолога Станковића илуструје и податак да је у овом граду јуче забележена 101 новозаражена особа. Ова бројка можда не звучи алармантно када се упореди са цифрама о којима слушамо на нивоу Србије и главног града. Међутим, уколико се узме у обзир да Врање има око 85.000 становника и да је отприлике 20 пута мање од Београда, једноставном рачуницом се добије да је 101 заражених у граду на југу Србије исто као да у Београду имамо 2.020 позитивних!

– Велики је број хоспитализованих. Сви капацитети болница у Пчињском округу су попуњени – две у Врању и једна у Сурдулици. Расте број оболелих са тешком и средњетешком клиничком сликом. Са упалом плућа је било 10 одсто пацијената на дневном нивоу претходних дана, а у последња два дана негде их је око 20 одсто. Обољевања се дешавају у свим узрастима, а највише код радно-активног становништва, али значајан је број заражених и код предшколске и школске деце – исприча је др Станковић за „Блиц“.

Он је истакао и да су капацитети једне болнице у Врању проширени, али да ни то није било довољно па се сада на болничком лечењу налази 165 пацијената од којих су 72 на кисеоничкој потпори. Такође додаје и да скоро свакодневно неколико пацијената буде транспортовано у клиничке центре у околним градовима, а да је медицинско особље у Врању на ивици издржљивости.

Не поштују се мере

– Ситуација је ванредна и поред мера које смо предузели. Организована је настава на даљину у средњим школама и у неколико основних школа где је било доста заражених и међу децом и међу наставницима. Мере су уведене на две недеље, а једна седмица је већ прошла – каже епидемиолог из овог града и додаје да се „намеће потреба да се мере пооштре поготово за угоститељске објекте“.

Епидемиолог Станковић објашњава да је до алармантне ситуације у овом граду понајпре дошло због непоштовања епидемиолошких мера у угоститељским објектима као и кућних журки које је тешко контролисати. Он је додао и да је до проблема дошло због великог грађана Северне Македоније који су долазили у шопинг у Врање, а ширењу заразе су кумовали психолошки фактор, односно презасићење грађанства антиепидемиолошким мерама као и опуштање због почетка вакцинације.

Са овим је сагласан и епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић који је јуче био у делегацији која је посетила Врање како би се утврдили тачни узроци погоршања ситуације са ковидом у овом граду на југу Србије.

– Оцена епидемиолошке ситуације у Врању је ванредна. То говори да се мере не спроводе оним интензитетом и обухватом како би требало, како од становништва, али тако и у контроли – рекао је Тиодровић.

Он је рекао да су дата упуства у Врању и другим градовима донета упутства да се примене све мере које је раније прописао републички Кризни штаб и Влада Србије и да се оне морају спровести до краја, а др Станковић је рекао за „Блиц“ у ком правцу се размишља када се говори о увођењу мера у овом граду.

– Главне мете су трговински ланци и угоститељски објекти. Ту мора да се уведу нека ограничења или да се затворе потпуно на неки временски период да бисмо зауставили ширење вируса – рекао је епидемиолог.

Присутан британски сој корона вируса?

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон први је поменуо да је нови сој корона вируса познатији као британски сој „присутнији у популацији него што мислимо“. Он је додао и да би то могао да буде један од разлога за пораст броја оболелих у Врању. Доктор Станковић није могао ово да потврди јер „секвенцирање вируса“ код оболелих Врањанаца није обављено и због тога се не може са сигурношћу тврдити да је проблем изазвао овај сој вируса.

– Мој неки утисак, на основну клиничке слике, чини ми се да је он нешто измењен. Ја као епидемиолог пратим те клиничке карактеристике, а баш то брзо заражавање и заражавање свих чланова породице ми даје утисак да се вирус сада мало разликује. Сада је заразнији – рекао је др Станковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс