Србија

ДРАМАТИЧНО! Стигло упозорење! ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ ОТКРИО КАДА МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша за домаће медије причао је о вакцини, људима који је још увек нису примили вакцину, зимовањима и о крају пандемије ковида 19

Србија се налази на 4. месту у Европи по броју новозаражених на 100.000 становника, а главни узрок великом скоку бројки су масован одлазак људи на скијање и опуштање због вакцинације, што се показало као веома ризично.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви знамо да је ово тешко, да дуго траје, али док не достигнемо колективни имунитет вакцинацијом, једино што нам преостаје у борби против вируса је поштовање противепидемијских мера – рекао је Ивануша.

Кризни штаб разматра нове, ригорозније мере, они који се још увек нису вакцинисали и даље су веома бројни, а они и даље могу да се заразе и пренесу вирус. Учинак вакцинације код појединца покаже се тек неколико недеља након добијања вакцине, рекао је Ивануша и додао да проблем представља и непоштовање превентивних мера „минут након примања прве дозе вакцине“.

– Требало би носити маску и држати дистанцу и након вакцинације другом дозом. Завршена велика клиничка испитивања показала су да је вакцина ефикасна у спречавању тешког облика ковида 19, и да смањује компликације, број смртних исхода и потребу за болничким лечењем – рекао је он.

Отвара се питање како приволети остатак Србије на вакцинацију, када наредних недеља цепиво буду примили сви они који су се већ пријавили?

– Успех вакцинације зависи од поверења јвности, треба пружити веродостојне информације о вакцинама и подржати здравствене раднике како би на основу знања знали да препоруче вакцину и дају одговоре на сва питања која пацијенти имају. Значајно је да постоји поверење и транспарентност, ту видим улогу медија али и заједница у промовисању одговорности. Приметили смо да се интересовање за вакцину повећало у последњих неколико недеља – казао је Ивануша.

Ипак, он каже да нико не може тачно да утврди колико би било неопходно вакцинисати људи, јер то зависи од моћи трансмисије вируса.

– Неки од нових сојева лакше се преносе, а то значи да би требало вакцинисати већи број људи. Не би требало ни да се ослањамо на један број, укупна висока стопа покривености не значи да смо сви на сигурном. Ако се мој комшија вакцинисао, не значи да сам ја заштићен – рекао је он.

Директор канцеларије СЗО у Србији оцењује да се наша земља добро организовала и пребацивањем здравствених установа у ковид систем, и набавком и дистрибуцијом вакцина.

– Очекујемо да ће 2021. бити још једна година посвећена одговору на пандемију, али надамо се да ће бити лакша од прошле. Иако нико не може да предвиди ток пандемије, на почетак године гледамо као на време до кога ће се исплатити збир свих појединачних и колективних акција, као и спровођења вакцинације. Иако вакцина предстваља најмоћније средство у борби против вируса, она и даље, сама по себи, у овој фази пандемије неће бити довољна да сузбије пренос. Очекујемо бољу другу половину године, а вероватан крај пандемије у 2022. години. Развој ситуације зависи од ширења нових типова вируса и доступности ефикасних вакцина – рекао је др Ивануша.

 

 

 

 

 

 

Извор: Политика / Информер