Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ: За неке ублажавање, за неке ново закључавање

Да бисмо постигли ефекат и имали резултат, потребно је најмање две недеље, тако да ћемо ми из медицинског дела Кризног штаба тражити продужетак мера до 29. марта, значи још недељу дана. То је неопходно, да би се након тог периода осетио лагани пад што је уједно и део природног процеса – изјавио је за „Блиц“ епидемилог члан Клан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић говорећи о мерама које нас чекају од поднедељка.

Дакле, до понедељка, 22. марта, у 6 часова затворени сви угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, тржни центри, продавнице, осим трговина прехрамбене делатности, као и пумпи и апотека. Не раде ни биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт… Такође, шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је епидемиолог објаснио, мере које важе до понедељка, највероватније ће бити продужене да бисмо постигли неопходни ефекат, а циљ је сузбијање ширења вируса и пад броја оболелих. Такође, додаје, имунизација је у току, а статистика јој никако не иде корист.

Да ли ће мере бити продужене или ће доћи и до модификованих варијанти за неке услужне делатности, остаје нам да видимо.

– Наш предлог ће бити да мере које имамо до сада буду на снази до 29. марта, а шта ће бити видећемо. Ми у овом тренутку морамо све свести на оно неопходно, а то су храна, лекови, гориво, како бисмо сачували животе људи, јер без здравља и људи нема ни економије. Генерално, сви из медицинског дела Кризног штаба за борбу против корона вируса знамо добро да ових неколико дана пооштрених мера није решење и да нећемо имати резултат после, већ да је потребно продужити – објашњава професор Тиодоровић.

Мере затварања, иначе, не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности. Такође, у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мењачнице…

Мере се морају поштовати и због вакцинације

Професор Тиодоровић истиче да се налазимо у кампањи за вакцинацију, у оквиру које је најважније да се све мере које су донете морају поштовати без преседана. На питање да ли сматра да би вакцинисаним грађанима требало дати нека већа права професор каже да је неопходно поштовати закон, да људе не можемо да делимо, али онај ко се вакцинисао треба да има неке погодности, баш као што су путовања.

– Ако је у складу са кампањом вакцинисања и законом, у смислу позвати људе да користе све благодети нормалног живота, да, јер ја сам за поштовање људских права. Не можемо ми делити људе на ове и оне, али зашто неко ко се вакцинисао не би то користио за путовање или било шта друго што му доноси вакцинација. Вакцинацијом најпре штитимо себе у погледу здравља, а онда и друге људе око себе, и на крају што пре дођемо до колективног имунитета, пре ћемо се вратити нормалном животу и функционисању – каже за „Блиц“ професор Тиодоровић.

Кон: Разговараћемо о свакој делатности

Седница Кризног штаба заказана је за понедељак до када су орочене пооштрене мере које су на снази, а према неким најава поједине услужне делатности могле би да отворе врата као што су фризери, козметичари, различите врсте занатлија попут обућара, бравара…

О томе је управо говорио и епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, који је изјавио у емисији на ТВ Хепи да неке нелогичности постоје, али да је у једном тренутку морало да се пресече.

– О свакој посебној делатности ћемо причати и расправљати. Нису у питању интереси појединих групација имамо тих пет дана, после тога ћемо видети да ли може да се коригује – рекао је др Кон, одговарајући на питање како је могуће да продавнице раде, где може стати велики број људи, док рецимо у фризерским салонима може да уђе једна или две особе.

Др Кон је такође у ранијим изјавама за медије објаснио да је неопходно да мере буду на снази 14 дана.

Ломе се копља одлуке за најмлађе школарце
Такође, остало је још да се прецизира и да ли ће од понедељка, 22. марта, и млађи основци прећи на онлајн наставу, с обзиром на то да се због британског вируса који је постао доминантан у нашој земљи, корона шири и међу млађом децом.

Како сазнајемо, одлука о најмлађим основцима и на који ће начин похађати наставу биће донета сутра након разговора чланова Владе са медицинским делом Кризног штаба.

Иницијатива да се још једном размотри прелазак најмлађих основаца на онлајн наставу покренули су премијерка Ана Брнабић и министар просвете Бранко Ружић. Они се слажу да због проблема које имају родитељи јер морају на посао, а деца не могу да остану сама кући, треба још једном ставити на сто предлог штаба да и најмлађи похађају наставу онлајн.

Како „Блиц“ сазнаје, премијерка и министар сматрају да ђаци од првог до четвртог разреда ипак треба да иду у школу. Посебно се овај став односи на прваке и други разред. Међутим, одлука није донета на данашњој седници Владе јер ће бити одржане још једне консултације са докторима у Кризном штабу.

Извор: Блиц