Свет

ЕУ ПРЕСЕКЛА: Постојаће три услова за слободно кретање, а важиће ОВЕ ВАКЦИНЕ

Такозвани „ковид-пасоши“ биће креирани тако да ЕУ грађанима омогуће слободно и безбедно путовање унутар блока и показиваће три ствари – доказ о примљеној вакцини против корона вируса, негативан тест на корону или присуство антитела код оних који су прележали ковид, наведено је у плану Европске комисије који је представљен данас.

Председница ЕК Урсула фор дер Лајен потврдила је на конференцији за медије након састанка комесара да ће дигитални зелени сертификати за путовања бити спремни до лета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је инструмент за кретање грађана унутар ЕУ. Желимо временом да проширимо овај инструмент на треће земље ћији грађани буду желели да дођу у Шенген. Све ће вероватно бити спремно до јуна – речено је на конференцији.

У ЕК кажу да њихов предлог сертификата прихвата потврде о вакцинацији цепивима која су добила одобрење за промет широм ЕУ, али да државе чланице могу да одлуче да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији.

Сертификати ће бити доступани за све грађане ЕУ, признати у свим земљама ЕУ, биће бесплатни и изадаваће се у дигиталном или папирном формату.

– Намера нам је да овим сертификатима помогнемо земљама чланицама да врате слободно кретање на безбеднан, одговорн и кредибилан начин – поручила је Фон дер Лајенова.

Како ће изгледати „ковид-пасоши“?

Према плану ЕК, у који је „Политико“ имао увид пре објављивања и који је данас потврђен, кључне одлуке и даље ће бити на земљама чланицама.

Како је наведено у нацрту, свака земља која дозволи вакцинисаним грађанима да заобиђу путне рестрикције, попут тестова и карантина, мора прихватити „ковид пасоше“ других чланица „под истим условима“.

Међутим, додаје се, та обавеза се односи само на вакцине које је одобрила ЕУ, што значи да руска вакцина Спутњик В и кинеска Синофарм неће бити покривене, упркос томе што их користе неке чланице, попут Мађарске. Ипак, нацрт наглашава да земље ЕУ могу да одлуче да прихвате руске и кинеске вакцине по сопственом нахођењу.

– То не би требало да спречи државе чланице да прихвате потврде о вакцинацији издате за друге вакцине – наведено је у тексту.

Планови за увођење „ковид-пасоша“ такође су подстакли забринутост да ће се невакцинисани путници суочити са дискриминацијом. Да би се то избегло, у дигиталним потврдама ће, поред вакцинације, бити убележени и позитиван корона-тест стар најмање 20 дана који сугерише да путник има антитела или пак свежи негативан текст као доказ да тренутно није заразан.

У нацрту је такође наведено да потврда „не може бити предуслов за остваривање права на слободно кретање“ и не може бити „предуслов за коришћење услуга прекограничног превоза путника као што су авио-компаније, возови, аутобуси или трајекти“.

Предлог Комисије укључује планове за „интероперабилну потврду о тесту“ за побољшање прихватања резултата тестова у другим земљама ЕУ, иако би на одредишним земљама још увек требало да се утврди „колико дуго негативни тест треба сматрати важећим“.

„Интероперабилна потврда о опоравку“ такође је потребна, како би се осигурало да пацијенти који су прележали ковид-19, али могу да имају позитивне тестове иако више нису заразни, не буду спречени да путују, наведено је у нацрту. Та потврда се не сме издавати пре 12 дана од првог позитивног теста.

Лични подаци наведени у потврди били би ограничени на оно што је „строго неопходно“, према нацрту, и укључивали би информације као што су назив узете вакцине, као и датум и место вакцинације.

План је оцењен као „амбициозан“ јер је потребно да одлуке донесу Европски савет и Европски парламент, а то зна да потраје. Уз то, није сигурно да ће све земље ЕУ приступити овом пакту, јер су поједине поручиле да би радије да сачекају док не буде довољно вакцина за све.

„Укључити и Западни Балкан“

Председавајући Спољнополитичким одбором Европског парламента Дејвид Мекалистер каже да би и земље Западног Балкана требало укључити у процесе којима се преко здравствених сертификата постепено враћа слобода кретања унутар Европе.

– Ако земље Западног Балкана испуне неопходне услове треба да учинимо све како би и њих, поред 27 земља ЕУ, укључили у слободно кратње широм Шенгена – каже Мекалистер.

Он је нагласио да има много ствари које би требало да се ураде и размотре у том правцу када су земље Западног Балкана у питању.

– Ово није само политичко питање, већ и врло техничко питање где ће ЕУ да саслуша мишљења експерата Европске агенције за лекове о томе да ли су потребни стандарди испуњени у земљма Западног Балкан – закључује Мекалситер.

Он наглашава да је вакцинација против ковида-19 кључна за окончање пандемије, постепени повратак у нормалу, али и за очување „европског начина живота“, који подразумева и слободу путовања широм Европе.

Нова блокада извоза?

ЕУ би могла да предузме рестриктивније мере у вези са извозом вакцина ради очувања доза за сопствене грађане услед трећег таласа пандемије, рекла је данас Фон дер Лајенова.

Она је изјаву дала након што се шест чланица ЕУ пожалило Бриселу због смањених испорука које отежавају програм вакцинације и то би могло да утиче на планове за обнову путовања током летњих одмора.

– Налазимо се у кризи века. Уколико се ситуација не промјени, мораћемо да размотримо како да извозимо дозе у земље које производе вакцину зависно од њиховог степена отворености. Размотрићемо и да ли је адекватан и извоз земљама које имају већу стопу вакцинације од нас – истакла је Фон дер Лајенова.

Аустрија, Бугарска, Хрватска, Чешка, Летонија и Словенија су у разговору са предсједником Европског савета Шарлом Мишелом изразиле забринутост због дистрибуције вакцине против ковида-19.

Извор: Блиц