Свет

ФАРМАЦЕУТИ СПРЕМАЈУ ВАКЦИНИСАЊЕ ДЕЦЕ ОД СЕПТЕМБРА! Ево шта треба да знате!

До јесени и почетка нове школске године, како најављују фармацеутске компаније, а преноси амерички ЦНН, у свету би већ могло да се почне са вакцинацијом деце од 12 до 16 година, док је највероватније да ће вакцина против коронавируса за млађе од 12 година бити доступна почетком 2022. године.

Стручњаци у Србији – педијатри, епидемиолози и инфектолози имају различита мишљења у вези са вацкинацијом најмлађих. Док једни сматрају да ће их цепиво заштити од нових, потенцијално опаснијих сојева и тежих клиничких слика, други истичу да су потребна опсежна испитивања пре него што се вакцине примене том узрасту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Компаније „Фајзер-Бионтек“ и „Модерна“ су, како је објавио ЦНН, већ почеле са испитивањма вакцина на деци, старости од 12 година. Компанија „Модерна“ је прошле недеље започела испитвања на деци узраста од 6 месеци до 11 година, а Алек Горски, извршни директор компаније „Џонсон и Џонсон“ је рекао је да ће вакцина за децу млађу од 18 година вероватно бити доступна до септембра. Универзитет у Оксфорду у фебруару је најавио да ће започети тестирање Астра Зенекине вакцине на деци од 6 до 17 година, а на сличним истраживањима раде и „Спутњик В“ и „Синофарм“.

Истовремено, у свету расте број деце заражене короном. Америчка телевизија НБС њуз пренела је да је хоспитализација деце у САД због короне у последњих шест месеци порасла за 800 одсто, док се у Великој Британији, како преносе медији, у болнице недељно смешта и до 100 деце са новим поствиралним синдромом.

Др Мирсад Ђерлек, државни секретар у министарству здравља, каже за Курир да у Србији још увек нема озбиљних проблема када је реч о деци зараженој коронавирусом.

– Британски сој нас је изненадио и више је напао млађу популацију, али су то углавном студенти и средњошколци. Бићемо врло обазриви при доношењу одлуке о вакцинацији деце. У Национални координациони тим за имунизацију укључићемо највеће стручњаке из области имунологије, педијатрије и других области. Иако поштујемо светску медицину, морамо се ослањати на наше снаге. Пратићемо истраживања у свету и ако се појави неки нови сој који би заиста угрозио здравље наше деце или од 12 или испод 12 година, могли бисмо да разговарамо на ту тему, уколико, наравно, испитивања покажу да је вакцина безбедна. У сваком случају, никаква одлука неће бити брзо донета.

Пулмолог др Снежана Рсовац, начелница педијатријске и неонатолошке интензивне неге у Тиршовој каже за Курир да је логично да се вакцина развија и за млађу популцију.

– Британски сој је овог пута значајно погодио и децу. Иако и даље ретко имају тежу клиничку слику, нико не може предвидети како ће неко дете одреаговати. Логично је да, када се већ развија нека вакцина, она развија и за дечју популацију. Имамо, нажалост, и децу са коморбидетима, која самим тим могу бити подложнија лошијем току ковид инфекције – каже др Рсовац и додаје да се о вакцинацији деце може говорити „тек када све буде на научним темељима испитано и доказано“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Р. Кантар- А.Коцић