loading...
Спорт

ГОТОВО ЈЕ! Новак срушио Федерера и поставио рекорд који ће тешко ико икада срушити!

Новак Ђоковић је 8. марта 2021. године и званично постао власник још једног рекорда, пошто је започео 311. недељу на врху АТП ранг листе.

Ђоковић је престигао досадашњег рекордера Роџера Федерера, чиме је остварио један од два највећа циља која је ставио пред себе.

Нико од активних играча није близу Новаковог рекорда, а с обзиром да је мало вероватно да ће се тридесетдеветогодишњи Швајцарац враћати на прво место ранг листе, тешко је видети да ће ико икада моћи да обори његов рекорд.

Од 4. јула 2011. године, односно дана када се први пут домогао првог места ранг листе, Новак је на тој позицији био чак 64,26 одсто времена.

На АТП трону се најдуже задржао у периоду од јула 2014. до новембра 2016, када је био први тенисер света укупно 122 недеље. Тренутна владавина траје од фебруара 2020, али му се нису рачунале све недеље током неколико месеци због пандемије вируса корона.

Од Новакове прве недеље само су три тенисера успевала да му на тренутке преузимају трон. Федерер је био водећи 25 недеља, Мари 41, а Надал 107.

Иза њега су на актуелној листи остали Федерер са 310, Пит Сампрас са 286, Иван Лендл са 270, Џими Конорс са 268, Надал са 209…

Тридесеттрогодишњаку из Београда остаје да оствари још један циљ како би постао без премца најбољи тенисер свих времена, а то је рекорд по броју освојених Гренд слем трофеја. Тренутно их има 18, два мање од Федерера и Надала.

Новопеченог рекордера љубитељи тениса ће наредни пут имати прилике да гледају 24. марта на Мастерсу у Мајамију, недуго након чега ће заиграти и на Србија опену, на својим теренима на Дорћолу, 19. априла.

 

Извор: rs.sputniknews.com