Србија

Хитно позвани министри: „НАТО има недовршена посла са Србијом“

Београд — НАТО изводи вежбе на Балкану, баш у време обележавања годишњице бомбардовања СРЈ, пише Спутњик и додаје да на њима учествују и косовске безбедносне снаге.

Председник Одбора Скупштине СРбије за КиМ Милован Дрецун то оцењује речима да је то доказ да Алијанса има недовршена посла не само на територији наше земље вец́ и према Русији, али и да агресија започета 1999. и даље траје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војне вежбе „Бранилац Европе 21“, у којима учествују и земље суседи Србије, али и Косовске безбедносне снаге, НАТО и САД су почели средином марта и трајаће до друге половине јуна, а део вежби одвијаће се и у бази Бондстил.

Дрецун каже да је послао дописе министрима одбране и спољних послова Србије с позивом да дођу на седницу Одбора и разјасне детаље ових војних вежби, како прецизира, са два аспекта.

„Евидентно је да се крши Резолуција 1244 јер се територија КиМ користи за извођење НАТО вежбе. Друго, неприхватљиво је учешшће било каквих припадника неких албанских паравојних формација тзв. Косовских безбедносних снага јер по резолуцији 1244 оне не смеју да постоје. Такође, Кфор је на Космету у неутралном оквиру на основу резолуције СБ УН. Тражио сам од министра спољних послова Николе Селаковића да нам објасни какве потезе ће повући наша страна јер мислим да ми не смемо да ћутимо о томе“, наводи Дрецун за Спутњик.

Он упозорава и да учешће 217 припадника тзв. Косовских безбедносних снага угрожава безбедност и дестабилизује ситуацију у јужној српској покрајини јер ће они стећи одређено искуство, а уз опрему коју већ поседују и ватрену моћ поставља се питање против кога то може бити употребљено.

Дрецун такође истиче да ако се актуелне вежбе повежу са стратешким циљевима НАТО агресије 1999, а то је пребазирање снага на Балкан и отварање путева ка истоку, онда се намец́е закључак да је реч о „агресији која траје“.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com