Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО! Др Кон: „Размишљамо да неким делатностима УБЛАЖИМО МЕРЕ“ Ево ко би ипак могао да ради упркос одлуци о „закључавању“

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је, гостујући на телевизији „Пинк“ да постоји могућност преиспитивања мера за неке делатности као што су фризери и козметички салони, а које су, у складу с донетим епидемилошким мерама за ову седмицу, од јутрос затворени.

Он се такође осврнуо на ширење британског соја корона вируса међу децом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због ширења корона вируса међу популацијом, скоро све радње, осим прехрамбених и апотека морале су да обуставе рад, што је довело до великог незадовољства међу малим привредницима, али и грађанима.

Некима ублажити мере, неке строжије кажњавати

Из тог разлога, др Кон је изјавио да се озбиљно размишља о томе да се донете мере барем мало ублаже и да се појединим услужним делатностима омогући рад.

По његовим речима, овим би за почетак били обухваћени фризери и салони за лепоту, као и још неке друге услужне делатности.

Ипак, рекао је да би требало строже кажњавати оне који се не придржавају епидемиолошких мера.

Он се осврнуо и на предлоге појединаца да вакцинисаним градјанима треба дозволити да могу да одлазе на концерте у позоришта. За др Кона је такав предлог ,,епидемиолошки занимљив, примамљив, али подвукао је, етички неприхватљив.

-То је тема која мора озбиљно да се размотри. То није медицински део“

Вирус се спушта на млађи узраст

Он се такође осврнуо на убрзано ширење британског соја корона вируса.

Поновио је да је британска варијанта коронавируса до те мере измењена да има већу способност преношења и изазивања озбиљнијих обољења, чак и међу младима и децом.

Он је указао да се вирус „спушта на млађи узраст“.

Кон је рекао да је из тог разлога и донета одлука о пребацивању ђака од петог до осмог разреда основне школе на онлајн наставу. Искуства других земаља у којима је британски сој коронавируса почео да се шири и на децу су узета у обзир приликом доношења стратегије.

Мере су биле нужне

За крај, Кон је рекао да је увођење мера, иако крајње непопуларно ,,било нужно“.

По њему, вирус циркулише около и дешава се и да се нажалост, заразе и људи који поштовали мере.

– Све је више заражених људи који кажу да не знају како су се инфицирали, да су поштовали превентивне мере – носили маску, поштовали дистанцу, водили рачуна о хигијени.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс