Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ! Ове речи ће обрадовати све грађане: Одлука се не односи на Србију и Западни Балкан!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да се најава ЕУ о забрани извоза вакцина не односи на Србију и Западни Балкан.

Замољен да прокоментарише разматрање забране извоза вакцина из ЕУ и чињеницу да се мађарски премијер Виктор Орбан вакцинисао кинеским цепивом, и питање да ли ЕУ упада у хаос, Вучић је одговорио да се то не односи на Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Хвала Европљанима што се питање да ли ће извозити вакцине не односи на Србију и Западни Балкан, већ на друге континенте – објаснио је он, подсећајући да ће Гана, огромна афричка земља, добити 600.000 вакцина.

Такође је указао да из Ковакса Србија још ништа није добила и да се нада да ће из тог програма вакцине стићи у марту.

– Када сам говорио о богатим земљама, био сам у праву. Неке земље су наручиле седам пута више него што имају становника. Купили су бар десет пута више него што им је потребно. Нисам претерао када сам рекао ‘хоћете ли све кућне љубимце да вакцинишете и ревакцинишите’. То има смисла само да други не добију вакцину – додао је.

Вучић је казао да на ту његову констатацију ћуте и нико неће да одговори.

– А онда ће уста бити пуна велике солидарности. Ово има везе и са земљама на другим континентима, које имају много новца и мисле да новцем може све да се купи – поручио је он.

Рекао је да је Србија као мала земља показала да не морате бити пребогати, а да можете имати пристојне финансије, да имате пријатеље и да вас ти пријатељи поштују и помажу.

– Зато сам овде и захвалан сам руским пријатељима на новим вакцинама. Очекујем за неколико дана и велику испоруку кинеске вакцине – додао је он.

Вучић је казао да никада неће заборавити реченицу Предрага Гаге Антонијевића, када је казао да неки нису могли, а неки нисму смели у прошлости да сниме филм „Дара из Јасеновца“.

– Једно сам могао и смео, а то је да казем да су ми животи грађана важнији од критика из Брисела, или других земаља. Претпостављам да се тиме руководи председник мађарске владе и Чешке, којима су важнији животи грађана. Важније ми је да смо спасли и један живот, а знам да смо спасли стотине хиљада живота – казао је председник.

Истакао је да то доказује чињеница да они који су упола мањи од Србије имају дупло више мртвих.

Разлог за то је, додаје, на једној страни вакцинација, а на другој што се у Србији хоспитализују оболели.

– Ми највећи број хоспитализујемо. Када о болеснику брину лекари онда је заштита и помоћ већа и значајнија. За мене су важнији животи људи, а шта ће ко да каже или текстове да напише баш ме брига – закључио је председник Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Танјуг