Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: У Србију стиже невреме, грмљавина, пљускови, јаки удари ветра и СНЕГ

Спрема се невреме у Србији! Јаче наоблачење с кишом и локалним пљусковима са грмљавином са севера и запада Србије увече и у току ноћи ће се проширити на остатак земље уз осетно захлађење. На планинама ће падати снег, а ветар који ће сутра и у уторак дувати у источној Србији имаће ударе од 17 до 20 метара у секунди, упозорио је РХМЗ.

Већ сутра ујутро и пре подне велике количине кише се очекују на подручју западне Србије, Срема, Београда, Шумадије, јужног и средњег Баната, где ће местимично пасти и више од 20 мм кише по квадратном метру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снег ће сутра падати прво на југозападу Србије, а најзначајније повећање висине снежног покривача се очекује у брдско-планинском подручју југоисточне Србије у ноћи од понедељка ка уторку и то за 10 до 30 центимера.

Метеоролог Ђорђе Ђурић истиче да ће Србија каленадрски крај зиме дочекати у знаку јесење-зимског времена

Nakon današnjih prolećnih 20°C, stižu pljuskovi sa grmljavinom, a potom sa severa i jače zahlađenje sa kišom i snegom….

Posted by Djordje Djuric on Недеља, 14. март 2021.

 

– У овом часу изнад севера Европе налази се циклон, а у склопу њега премешта се и хладни фронт. Истовремено, у северном Јадрану формирао се и секундарни циклон. Како се Србија данас налази испред ових система и у топлом сектору циклона, изнад нашег подручја преовладава јужно струјање и долази до прилива топле ваздушне масе са југа и са Медитерана. У току послеподнева хладни фронт стићи ће до Војводине и донети јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, уз скретање ветра на јак северозападни, а при продору хладног фронта пролазно и са олујним ударима – наводи Ђурић.

Он је додао да се у Србији од недеље после подне и увече па до понедељка после подне очекује да падне од 10 до 30 мм кише по квадратном метру, а највећа количина очекује се током вечери, ноћи и у понедељак ујутро и пре подне.

– На подручју Београда очекује се да падне од 20 до 25 мм кише. На планинама се очекује да падне од 10 до 20 цм снега, локално и више. У Србији од уторка до краја седмице променљиво облачно и хладно за ово доба године, повремено са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, а у току ноћи и јутра услова за суснежицу и влажан снег биће понегде и у нижим пределима. Максимална температура од 4 до 10°Ц. Наредних дана дуваће и јак северозападни ветар, на истоку Србије повремено и са олујним ударима – додао је он.

Извор: Блиц