Србија

Имунолог открио: ОВО ЈЕ ТРЕНУТАК КАДА ТРЕБА ПРОВЕРИТИ АНТИТЕЛА, ИНАЧЕ ЋЕТЕ БАЦИТИ ПАРЕ! Ево када ћемо скинути маске!

Фото: Pixabay.com

Антитела не могу да настану у сатима након примене вакцине, већ се постепено развијају и то траје недељама. Први тренутак када би можда имало смисла тражити та антитела је после десет дана или две недеље, пре тога се та антитела неће појавити, наводи за РТС проф. др Душан Попадић са Медицинског факултета у Београду.

Професор Душан Попадић је, гостујући у Београдској хроници, рекао да вакцина штити од смрти, тешких и средње тешких болести али да ниједан произвиђач вакцина нити било ко не може да гарантује да се нећемо уопште разболети.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објашњава да антитела не могу да настану у сатима након примене вакцине, већ се, како кажу постепено развијају и то траје недељама.

10 дана до две недеље

„Први тренутак када би можда имало смисла тражити та антитела је после десет дана или две недеље, пре тога се та антитела неће појавити, наводи Попадић.

Објашњава да не треба паничити ако неко има мањи број антитела у односу на члана породице, колегу…

„Садржај антитела, концентрација, само грубо корелира са заштитом од вирусне инфекције. Није свеједно која су антитела, за који део вируса су специфична, које су класе, то су све ствари које највећи број тестова неће да вам да одговор. Према томе, у највећем броју случајева је то сувишна радња и не треба се излагати трошку и некој врсти психолошког стреса уколико неко има мање него његова колегиница из канцеларије“, објашњава имунолог.

Колико се људи мора вакцинисати да бисмо коначно скинули маске?

Говорећи о маскама наводи да морамо да их носимо док не достигнемо имунизацију 95 одсто оних људи који треба да се имунизује.

„Морамо и даље да носимо маске иако можемо да кажемо да је темпо имунизације у нашој земљи задовољавајући у поређењу са земљама у окружењу и земљама ЕУ. Ипак тих милион и по је нешто преко 20 одсто оних који треба да се вакцинишу, а то је потпуно недовољно да би могли да причамо о неком колективном имунитету. Оно што треба нама је имунизација 95 одсто оних људи који треба да се имунизује“, наводи Попадић.

Истиче да у целој Србији близу 5,7 милиона особа треба да се вакцинише.

Једноцифрен број оболелих скида маске

„Ако на територији централне Србије и Војводине имамо статистички 6,9 милиона људи, од тога је рецимо 1.250.000 до 18 година, деца која нису предвиђена за имунизацију, њих можемо да одузмемо од 6,9 милиона и долазимо до неких 5,6 милиона. Треба такође да имамо на уму да око 10 одсто одрасле популације није у земљи, тако да и тих 10 одсто треба да одузмемо и то грубо дође око 1,1 милион особа, а 95 одсто од тог броја је око 4,8 милиона. И то је само на територији централне Србије и Војводине. На КиМ има око 1,8 милиона становника, отприлике око 30.000 је млађих од 18 година, плус око 30 одсто становника који су емигрирали, што значи око 850.000 људи које треба вакцинисати, што значи да у целој Србији близу 5,7 милиона особа треба да се вакцинише, пута две дозе, то је између 11,5 и 12 милиона доза. Ми смо сада још далеко од тог броја, зато морамо да носимо маске док имамо епидемију“, рекао је Попадић.

Истиче да ћемо маске скинути кад број оболелих спадне на једноцифрен број у току дана или мали двоцифрени број.

„Када број оболелих падне на једноцифрен број у току дана или мали двоцифрени број, моћи ћемо да скинемо маске, ако смо имунизовани“, додаје имунолог.

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: РТС