Србија

ИЗА КУЛИСА КРИЗНОГ ШТАБА: Премијерка је изнела свој предлог, а др Кон је био оштрији него икада – тражио да се све ЗАТВОРИ НА 14 ДАНА!

Фото: Јутјуб

На данашњој седници Кризног штаба чули су се различити па чак и поприлично супротни предлози које би мере требало применити. Пре коначне одлуке битка се водила између два предлога – „викенд закључавања“ до комплетног закључавања на чак 14 дана!

Према сазнањима „Блица“ први условно речено блажи предлог, дошао је од премијерке Ане Брнабић, а други строжији од медицинског дела штаба који је излагао епидемиолог Предраг Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог Ане Брнабић био је да раде само прехрамбене радње, апотеке и пумпе, а све остало да буде затворено за викенд до 6 сати ујутру у понедељка. Такође, премијерка је предложила да средње школе настављају онлајн и следеће недеље. С друге стране медицински део предвођен доктором Коном, тражио је да се све осим пумпи, продавница и апотека затвори на 14 дана посебно када је реч о угоститељским објектима.

Донете су мере које је предложила премијерка, али је њеном предлогу придодато и да старији разреди основних школа пређу на онлајн.

На седници је констатовано да бројке расту да треба позивати грађане на ванцинацију и поштовање мера. Али су са пажњој узете у обзир све сугестије медицинског дела кризног штаба па се наредних дана може очекивати и строжији приступ.

Медицински део Кризног штаба је практично од почетка епидемије заступник строжијих мера. Кон је и раније позивао на затварање од седам дана, да би потом рекао да ни то није довољно.

– Лично не сматрам да је то довољно. То је апсолутни минимум. То није довољно да би се видели дугорочни ефекти, али је битно да сасече нагли пораст заражених – рекао је КОн пре неколико дана и додао да је сада ризик много већи када имамо скоро 4.000 заражених да се епидемија поново разбукти него када смо имали 1.500 позитивних.

На данашњем заседању Кризни штаб усвојио је следеће мере: у суботу и у недељу ништа неће радити осим продавница прехране, апотека, здравствених установа, бензинских пумпи за точење горива, киоска и доставе хране.

Разлика у односу на прошли викенд је то што мере ступају на снагу у петак 12.03. у поноћ.

О режиму, одосно о мерама које ће бити на снази од понедељка, јавност ће бити обавештена у недељу.

Ове мере уследиле су након поновног раст броја заражених, а ово најбоље илуструје чињеница да је последњих дана скоро трећина свих тестираних била позитивна на ковид-19. У среду смо имали 4.590 новозаражених, што је највећи број позитивно тестираних још од 18. децембра, када смо били у пику трећег таласа корона вируса.

Извор: Блиц