Србија

ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА КРИЗНОГ ШТАБА: Ово је нови дан Д за пооштравање мера

Да ли ће мере које су данас усвојене важити дуже од пет дана на колико су сада орочене или ће бити продужене па и пооштрене, биће разматрано већ у недељу. Тада ће бити анализирано да ли је затварање током ове недеље довело до смањења циркулације вируса, сазнаје “Блиц”.

У недељу, како сада ствари стоје, неће бити одржана седница целокупног Кризног штаба, али ће његов медицински део имати први пресек стања. У понедељак би већ могла да ступи нова одлука на снагу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данашњој одлуци да се и на радне дане примени режим који је био током протекла два викенда, предходила су два састанка премијерке Ане Брнабић и медицинског дела Кризног штаба, један у недељу, а потом јуче и други састанак. Међутим, и поред тога ни данашња седница није прошла сасвим глатко, сазнаје „Блиц“.

Медицински део Кризног штаба тражио је “затварање” на 14 дана и тај захтев изнет је пред чланове. Како сазнајемо, медицински део је предложио да целокупан пакет мера, а тако и прелазак млађих основаца на онлајн наставу, почне да се примењују већ од сутра. Премијерка се није сложила наводећи да се из одлуке изузму млађи основци јер родитељима треба дати времена да се припреме.

Током прошлогодишњег карантина један од највећих проблема јесте био шта са млађим основцима који су сувише мали да би остајали сами код куће. Прошле године ову меру је пратила и могућност да један родитељ не ради. Уједно одлука да и млађи основци пређу на онлајн доказ је да је ситуација у Србији алармантна јер су управо најмлађи били последња мера којој се прибегавало.

Међутим, последња искуства сведоче да и у Србији отпочиње доминација британског соја, који захвата и млађи узраст. Управо због тога је предложена онлајн настава и за ниже разреде основне школе.

Када је реч о члановима Кризног штаба, генерално најгласнији противници “закључавања” су представници градских власти Београда. Они су до сада били против затварања и локала, а који су највећи „трн“ медицинском делу Кризног штаба. Представници Београда сматрају да се затварањем не “закључава” друштвени живот већ само сели из ресторана и кафића у станове, а што није могуће све пропратити и исконтролисати.

Компромис између закључаних 14 дана колико је захтевао медицински део и не затварања је усвојених пет дана под мерама али, најава и новог састанка.

Могуће додатно пооштравање мера

Данас нико није ни могао нити желео да прецизира шта нас чека од недеље. Већина саговорника “Блица” сматра да уколико бројке не крену да падају и не смањи се прилив оболелих у већ препуне болнице, разматраће се између продужења постојећих мера и додатног пооштравања.

Шири се заразнији, британски сој корона вируса

Медицински део Кризног штаба бојазан да би могао да нам се догоди лош сценарио појашњава чињеницом да се проширио британски сој који је додатно заразнији.

Један од чланова медицинског дела штаба који је одмах по завршетку седнице рекао да није задовољан је професор др Бранислав Тиодоровић. Он је за медије рекао да је данас направљени компромис последња могућа мера да се изборимо с короном.

– Чак 80 одсто заражених, по ономе што раде наше лабораторије, доказано је инфицирано британским сојем за који се зна да је веома заразан, да се лако шири. Добрим делом и зато имамо овако много позитивних, а добрим делом и због непоштовања мера – рекао је Тиодоровић.

И епидемиолог Предраг Кон нагласио је да је данас усвојена мера компромис и да медицински део Штаба сматра да то није довољно.

Министар Лончар „оверава“ мере

Подсетимо, убудуће препоруке Кризног штаба моћи ће да верифукује само министар здравља Златибор Лончар. Њему је ово овлашћење дато усвајањем Уредбе на седници Владе у прошли четвртак.

То практично значи, да неће морати Влада да се састаје после сваке седнице Кризног штаба и усваја мере, већ ће овлашћење за “оверу” одлука Штаба имати министар.

Извор: Блиц