Русија

Изненадио све! КО СУ ПРИЈАТЕЉИ РУСИЈЕ: Песков набројао државе са којима постоји добра сарадња, али и непријатеље

ПОРТПАРОЛ руског председника Дмитриј Песков навео је са којим земљама је Русија сада пријатељ: Кином, Индијом, многим државама на постсовјетском простору, у Латинској Америци и Африци, бројним европским земљама и већином земаља Азијско-пацифичког региона.

– Таквих односа је много више. Ту је читав простор бившег Совјетског Савеза, са изузетком Грузије, Украјине и балтичких земаља. Имамо одличне односе са републикама Заједнице Независних Држава, продубљена је интеграција са земљама ЕАЕУ – рекао је Песков у интервјуу за лист „Аргументи и факти“, говорећи о томе колико Русија има „живе“ сарадње и са којима је земља сада пријатељ.

Песков је, такође, назвао Савезну државу Русије и Белорусије важним интеграционим процесом на простору бившег СССР-а.

Он је додао да су међу пријатељским земљама и „латиноамеричке земље које показују велико интересовање за изградњу односа са Русијом. То је низ европских земаља“, наставио је портпарол Кремља, напомињући да „са Бриселом ствари не стоје добро“, али се билатерални дијалог са земљама-чланицама ЕУ наставља.

– То су афричке државе. Оне су веома заинтересоване за развој односа, што је показао недавни самит Русија-Африка. Вероватно је, говорећи о пријатељима, требало почети са Кином. То је такође Индија. А даље се могу набројати скоро све у Азији и Пацифичком региону. Можда, осим Аустралије – прецизирао је Песков.

Према његовим речима, таквих земаља има много, а постоји огроман простор за узајамно корисну сарадњу.

Пријатељи међу политичарима

Међу страним политичарима тренутно нема таквих са којима би председник Русије имао такве односе као што је имао са премијером Италије Силвиом Берлусконијем и немачким канцеларом Герхардом Шредером, рекао је Песков.

Током интервјуа Песков је упитан са ким од страних лидера Путин би могао, као са руским министром одбране Сергејом Шојгуом, да се вози по тајги, ако се не рачунају Берлускони и Шредер.

– Председник је са њима одржавао пријатељске састанке у различитом формату. А међу садашњим политичарима није било тако блиских односа ни са ким – рекао је портпарол Кремља.

При томе је приметио да постоје лидери држава са којима је председник Русије развио однос поверења.

– Наравно, постоје лидери са којима је Путин провео много времена. Као, на пример, са Си Ђинпингом (председником Кине), Модијем (премијером Индије), Лукашенком (председником Белорусије) и итд. Много је оних са којима су изграђени односи од поверења – закључио је Песков.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com