Србија

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ! Доктор Јанковић: „ЗАКАСНИЛИ СМО СА МЕРАМА, НЕМА НАМ СПАСА“

НИШ – Нажалост, закаснили смо! Ове мере неће дати брзи ефекат и здравствени систем у Србији ће бити пред највећим изазовом у својој историји. Следи нам тешка недеља! Спаса нам нема, али пропасти нећемо – каже за Курир проф. др Радмило Јанквић, заменик директора УКЦ Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију УКЦ после одлуке кризног штаба да готово све буде затворено до понедељка.

Истиче и да ће наредних 10 дана притисак на све болнице ће расти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ковид болнице биће оптерећене на пријему и у јединицама интензивне неге, а нековид ће смањивати своје капацитете. Број хоспитализованих, који је данас готово 5.000, не одсликава реални притисак на здравствени систем јер нам се у болницама лече јако тешки ковид пацијенти, а и тај број ће убрзано расти наредних дана. Огромам је број оболелих по кућама и велики број асимптоматских заражених преносиоца, нарочито међу млађом популацијом отежава ситуацију – истиче проф. Јанковић и додаје:

– Најтужније је неповерење, поларизација, притајена агресија међу људима. Морали смо имати „мирну ситуацију“ кад смо одлично покренули вакцинацију. Велики број заражених, а претходно вакцинисаних додатно уноси немир и ствара плодно тле за торетичаре завера, а здравствени радници су уморни од апела, молби и убеђивања да се стално поштују мере јер се антитела не стварају чим примиш вакцину. Следи нам тешка недеља. Издржаћемо, нема нам друге! Борићемо се. Али сада, као никада, пре морамо сви заједно!

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс