Србија

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Србија не само да није неутрална, већ се налази у вишеструком колонијалном положају према САД, ЕУ, Русији и Кини

Србија јесте колонија, и то не само САД и ЕУ, већ и Русије и Кине, јер све те земље имају своје интересе, а Србија, која се труди да не буде колонија само једне, упада у колонијални положај према свима, рекао је вечерас члан извршног одбора Партије радикалне левице (ПРЛ) и социолог Јово Бакић на трибини о геополитичком положају Србије.

Трибину „Србија није колонија“ отворила је чланица председништва ПРЛ и историчарка Милена Репајић, оценом да Србија не само да није „неутрална“, већ да се налази у вишеструком колонијалном положају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је сугерисала да се мора променити ментална слика суровог колонијалног управника и да то више није неко ко гони бичем децу да раде у руднику, што и даље постоји, већ да неоколонијализам данас почива на експлоатацији.

Бакић је као пример колонијалног деловања навео уплив кинеских фирми у Србију.

„Када кинеска велика предузећа дођу и по јефтиној цени изнајме наше раднике, а онда их малтертирају док читаво друштво плаћа субвенције по радном месту, то значи да сиротиња плаћа запошљавање својих сународника, а цена која се плаћа је – загађење воде, ваздуха и земље“, нагласио је Бакић.

Он је поставио питање каква ће цена бити плаћена за то што ће у Србији Александар Вучић „ауторитарно владати и спроводити интересе великих сила“, па играти мало на кинеску карту, па руску, па карту САД или Немачке.

„За политику која само формално личи на политику Јосипа Броза платићемо тако да ће ваздух бити затрован, да ћемо изгубити воду, тло ће нам бити затровано, изгубићемо претпоставке не само за независан већ за било какав живот“, упозорио је Бакић. Он је Вучића назвао „вероватно највећом катастрофом коју је могуће замислити“, али је оценио да ни Драган Ђилас није мања катастрофа,“јер ће он окренути земљу према Западу и онда ћемо бити само колонија САД и ЕУ“.

Бакић је оценио да би Бошко Обрадовић земљу окренуо мало ка Русији а мало ка САД. „Ако грађанке и грађани не увиде да је левица прави пут, онда ћемо се просто батргати у колонијалној локви и бићемо као риба на сувом, која и буквално не може да дише. И зато је левица услов свих услова да се изађе из колонијалног положаја“, поручио је Бакић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Фонет