Русија Свет

Језиво! ОТКРИВЕНА ОСВЕТА КОЈА СЕ СПРЕМА РУСИЈИ: Сам врх, укључујући и Путина ће то осетити!

Администрација Џоа Бајдена припрема се за извршавање сајбер напада на руске мреже, известио је „Њујорк тајмс“, описујући провокацију као меру одмазде осмишљену да Москви пошаље поруку.

Позивајући се на званичнике упознате са операцијом, „Тајмс“ наводи да се очекује да ће „низ тајних акција“ усмерених на Русију започети у наредне три недеље и да ће сајбер напади бити „очигледни“ председнику Владимиру Путину и руским обавештајним службама, али не и „ширем свету“.

Напад ће се вероватно подударити с новим економским санкцијама против Москве, као и извршном наредбом Џоа Бајдена којом ће се појачати сигурност мрежа америчке владе.

У интервјуу прошле недеље, Џејк Саливан, Бајденов саветник за националну безбедност, рекао је за „Тајмс“ да подржава извођење тајних операција које би „Руси разумели, али можда неће бити видљиве ширем свету“, тврдећи да ће такве акције приморати „широку стратешку дискусију“ са Москвом.

Наводно неизбежни сајбер напад уоквирен је као одмазда на хаковање „СоларВиндса“. Хаковање, које је први пут пријављено у децембру, пружило је приступ широко кориштеном програму за управљање мрежом који дистрибуише компанија „СоларВиндс“ из Тексаса. Хакери су успели да компромитују системе више од 100 комерцијалних фирми широм света, као и девет америчких владиних агенција. Описан као један од највећих и најсофистициранијих сајбер напада до данас, требало је осам месеци пре него што је хаковање откривено.

Вашингтон тврди да је напад могао бити изведен само уз помоћ стране владе. Америчке обавештајне агенције тврдиле су да је хаковање „вероватно руског порекла“, али нису пружиле доказе за ту тврдњу. Москва је порекла било какву умешаност у инцидент, називајући оптужбу „још једним неутемељеним покушајем“ САД-а да оцрне Русију.

Говорећи прошлог месеца за Си-Би-Ес, Саливан је рекао да ће САД употребити „микс виђених и невиђених механизама“ да казне Русију због наводног сајбер напада на „СоларВиндс“.

 

Извор:  vostok.rs