Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: „Свет иде ка катастрофи ако Кина и САД не постигну споразум“ Ево шта следи!

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер сматра да свет може ући у опасно раздобље уколико САД не постигну споразум са Кином о новом глобалном поретку.

Кисинџер је поручио да је кључно питање да ли САД и њихови западни савезници могу да постигну сагласност са Кином о новом свјетском поретку, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај угледни амерички дипломата, сада 97-годишњак, утицао на неке од најважнијих догађаја 1970-их док је обављао функцију америчког државног секретара током мандата републиканских председника Ричарда Никсона и Џералда Форда.

Кисинџер је поручио да је кључно питање да ли САД и њихови западни савезници могу да постигну сагласност са Кином о новом свјетском поретку.

Он је мишљења да ако се то не догоди и ако западни савезници по том питању не постигну споразум са Кином, може доћи до ситуације сличној оној у Европи пред Први светски рат, и неки вишегодишњи сукоби у неком тренутку могу да измакну контроли.

Како је навео бивши угледни дипломата, сада је ного опасније него шта је било тада, јер високотехнолошко наоружање обе стране може довести до сукоба несагледивих размера.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке