Србија

КАКО ЋЕ СРБИЈА РЕАГОВАТИ? ЕУ саопштила: Питање Косова се мора решити, али постоји један услов!

Поводом 10. годишњице од почетка дијалога Београда и Приштине, у коме посредује ЕУ, у Бриселу за Тањуг оцењују да је процес током претходне декаде донео „истинске промене“ када је реч о свакодневном животу људи у региону

„После 10 година дијалога време је да се крене даље и процес доведе до успешног краја“, рекао је портпарол ЕУ, Петер Стано.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стано подсећа да је специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак прошле недеље био у Београду и Приштини и да је од обе стране добио уверавања да постоји жеља да се настави са ангажовањем у процесу нормализације односа, коме посредује ЕУ.

„Сада интензивно радимо са обе стране на постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа. Земље чланице ЕУ чекује да се дијалог што пре настави и да виде Београд и Приштину ангажаовене на успешном закључењу овог процеса и то што је пре могуће“, казао је Стано.

Коментаришући ставове приштинских званичника, међу којима и победника последњих избора на Косову Аљбина Куртија, о стању „Велике Албаније“, портпарол ЕУ наводи да се од политичких лидера у региону, укључујући и будуће институције у Приштини, очекује да раде на изградњи међусобног поверења и конструктивних добросуседских односа.

Он додаје да је специјални представник Лајчак током боравка у Приштини „о свему“ разговарао са Куртијем.

„Оно што и очекујемо јесте боља сарадња у региону и интензивирање унутрашњих реформских порцеса“, рекао је Стано.

Портпарол ЕУ задужен за спољне послове наглашава да је за Брисел питање промене граница, укључујући замену територија или неку врсту уједињења, „одавно затворено питање“.

„Главни циљ договора између Београда и Приштине је постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума који подржава регионалну стабилност, прихватљив је за обе стране у процесу и у складу је са принципима ЕУ. Обе стране знају ста је изводљиво, а шта није“, закључио је Стано.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово онлине