Србија

ЛОНЧАР УПОЗОРАВА: Пазите шта причате о вакцинама, можете добити ПЕТ ГОДИНА РОБИЈЕ

Лончар је у четвртак у парламенту предложио да се у медијима и на друштвеним мрежама у Србији уведе забрана емитовања порука против вакцинације

Ко шири лажне вести о вакцинама и вакцинацији, ићи ће у затвор, чак и до пет година. Министарка правде Маја Поповић и министар здравља Златибор Лончар најавили су обрачун са антиваксерима и оштру реакцију државних органа према свима који проносе лажне вести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обоје су се позвали на Кривични законик, а он у члану 343 предвиђа да онај ко изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику или теже нарушавање јавног реда или мира или осујети или значајније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења, казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном. Ако је дело учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година.

Лончар је у четвртак у парламенту предложио да се у медијима и на друштвеним мрежама у Србији уведе забрана емитовања порука против вакцинације.

– Антиваксерима не треба давати простора у медијима и на друштвеним мрежама јер не постоји ниједан доказ који би поткрепио да се људи не вакцинишу против корона вируса. Не постоји ниједан доказ да вакцина шкоди, имате милион и једну чињеницу за вакцину, да спасава животе, да побољшава здравље, да спречава преношење вируса, а за ово што раде антиваксери немате ниједну чињеницу, ниједан доказ – навео је Лончар и поручио:

– Нисам стручњак за друштвене мреже, али сам видео да су такве забране већ увели или најавили на Гуглу и Твитеру. Људи, само се држите чињеница и вакцинишите се.

Министарка правде Маја Поповић се надовезала, рекавши да ће апеловати на тужилаштво да реагује на ширење лажних вести и панике у вези с вакцинацијом.

– Ширење лажних вести је кривично дело и на нама је да поступамо по закону. На надлежним тужилаштвима је да реагују на лажне вести и на све што се у том смислу догађа на друштвеним мрежама, па и у медијима – рекла је министарка, преноси Република.рс.

Још раније је Удружење судија и тужилаца Србије, на чијем је Ненад Стефановић челу, упозорило да изношење лажних вести којима се изазива паника и отежава спровођење мера у борби против коронавируса представља кривично дело.

– Указујемо на кривичну одговорност лица која изношењем или проношењем лажних вести или тврдњи изазову панику, односно на тај начин осујете или знатно отежају спровођење одлука и мера државних органа, нарочито путем средстава јавног информисања или друштвених мрежа – навело је ово удружење.

Извор: Ало.рс/Еспресо/М. Ш.