Србија

Лоше вести! Кризни штаб пред тешком одлуком! СРБИЈА СЕ „ЗАКЉУЧАВА“ НА СЕДАМ ДАНА?

НАРЕДНЕ недеље могао би да буде дозвољен рад појединим услужним делатностима. Како се сазнаје, разматраће се појединачно свака делатност и одређивати могући модел.

Овај приступ одређивању мера је својеврстан компромис између различитих захтева унутар Кризног штаба – медицинског дела који тражи затварање и надаље, и економског који је за отварање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медицински део Кризног штаба у недељу ће имати пресек, односно прве процене колико, и да ли је, постигнут икакав напредак у сузбијању вируса. Седница целокупног штаба очекује се у понедељак, а до тада са докторима разговара премијерка Ана Брнабић.

Како сада ствари стоје, медицински део захтева затварање које би трајало најмање још следећу недељу. Према сазнањима политички, односно економски део штаба захтеваће да се размотри засебно свака делатност, донесу појединачне мере, а не јединствене које се односе на све подједнако. Најгласнији у овом захтеву су представници града Београда.

Врата треба да отворе фризери, козметичари, занатлије попут обућара, бравара, али и објекти попут стоваришта на отвореном. Део штаба сматра да нема посебног разлога да се не дозволи и шалтерска продаја хране и кафе.

Како сада ствари стоје нико са сигурношћу не може да тврди која ће варијанта на крају бити усвојена. У оптицају су два основна модела: све занатлије раде, али скраћено или посебне мере за сваку делатност.

Кафићи до 14?

Када је реч о скраћеном радном времену Медицински део Кризног штаба тешко би пристао да локали буду отворено до поподневних сати. Уколико одлука ‘падне’ на ову варијанту, радно време би, примера ради, било до 14 часова.

Други модел по коме се одређује појединачно за сваку делатност значио би прецизно прописивање шта је дозвољено. То би у случају фризерских салона значило прописивање колико муштерија може да буде истовремено у објекту и који посебни захтеви морају да буду испоштовани (на пример: папирни убрусу уместо пешкира).

Уколико медицински део Кризног штаба пристане да коригује своје захтеве о мерама, као највећи проблем и даље остају кафићи и ресторани. Лекари по овом питању имају тврд став – у тим локалима вирус се најлакше преноси.

Оно што је извесно, Медицински део Кризног штаба спреман је да без притиска о попуштању мера разговара за седам дана јер инсистирају да “закључавање” траје укупно две недеље.

Различити ставови

С друге стране, преостали део Кризог штаба који чине фунцкионери и економисти све мање на то пристаје. Један од њих који је јавно најавио да ће тражити укидање мера је заменик градоначелника Горан Весић.

– Знам да лекари желе све најбоље и да своје стране дају максимум како бисмо се изборили са овом кризом и жао ми је што смо овај пут морали да попустимо пред ултиматумом јер не могу да не кажем да ове мере наносе велику економску штету привреди Београда – каже Весић.

Он је додао да ће на следећој седници тражити да се мере укину јер сматра да је “за нас једино важно да се вакцинише што већи број грађана”. Весић је истакао: “Ако се ја питам, привреда у Београду ће радити”.

Са порастом бројки, различити ставови су све израженији. Медицински део тражи све чвршће затварање, а економски да се дозволи рад. Тако је премијерка Ана Брнабић наједноставније речено, добила још једну улогу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс