Србија

Марија Милошевић је пуцала на Чедомира Јовановића у ноћи хапшења – ево зашто он није хтео да СВЕДОЧИ ПРОТИВ ЊЕ

Породица Милошевић-Марковић последњи пут је на слободи била на окупу у ноћи између 31. марта и 1. априла 2001. године, када је некадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић ухапшен. Те ноћи, у вилу „Мир“ на Дедињу ушао је Чедомир Јовановић, који је практично испратио Милошевића на пут у затвор.

Та сцена део је вечерашње, треће епизоде серије „Породица“ која прати последњих 48 сати које су Милошевићи провели у вили „Мир“, пред хапшење некадашњег председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре пет година, Чеда Јовановић у интервјуу за „Експрес“ испричао како је протекла та историјска ноћ.

– На мене је пуцала Марија (Милошевић) – рекао је Јовановић.

Ипак, никад није хтео да сведочи против ње о томе.

– Мени је њена судбина трагична, нисам могао. Чак је и судија издао налог да ме као посланика и шефа парламентарне већине ухапсе и доведу на суђење. На крају сам дошао, одбио да сведочим и изашао напоље. То сам доживљавао као иживљавање над Милошевићем, који је био немоћан, и доказивање пред нама, које су сматрали свемогућим – рекао је Чедомир Јовановић.

У претходној епизоди, Чедомир Јовановић, којег глуми Милан Марић, улази у вилу „Мир“ на преговоре са Милошевићем (Борис Исаковић), који му приликом упознавања каже:

– Значи, ти си тај Чедомир. Нисам знао да си толико млад!

Чедомир Јовановић је све о случају хапшења Милошевића испричао четири године. У емисији „Инсајдер“ је до детаља објаснио како је изгледао његов долазак у Ужичку 11.

– Једино могуће било је тражити алтернативу, а она је подразумевала разговор са Милошевићем. Свитало је. Било је рано пролеће и дивно јутро. Све је било сушта супротност те атмосфере у којој смо се налазили. Ушао сам у кућу. С леве стране, клечао је и плакао Синиша Вучинић. Држао је аутоматско оружје у руци. У кући није било воде и струје. Велики хол до кабинета био је у мраку. Са стране се појавио човек за кога ни данас не знам како се зове. Био је крајње љубазан и рекао ми да ће председник сада изаћи. С друге стране дошао је Бјелица који је извадио пиштољ и уперио га у мене. У том тренутку појавио се Милошевић. Рекао ми је: „Значи, ти си Чеда.“ Ушли смо у ту просторију, где су се врло брзо окупили неки људи који су се врзмали по кући – причао је Јовановић у априлу 2005. године.

Јовановић је инсистирао да Милошевић и он воде сами разговор.

– Када су људи напустили ту просторију имао сам пред собом другог човека. Одлучног да не попусти. Тражио је неку правду за себе, позивао се на закон. По кући се осећао мирис барута. Ходали смо по чаурама. Около су се налазили полупијани четници који су изгледали потпуно ненормално. То је један свет којем Милошевић дефинитивно не припада. С друге стране, то је једини свет у којем је Милошевић могао да се креће. Напустио сам кућу – објаснио је Јовановић.

Извор: Блиц