Србија

МЕДИЦИНСКИ ДЕО КРИЗНОГ ШТАБА ТРАЖИ ЗАТВАРАЊЕ СРБИЈЕ НА 7 ДАНА: Ускоро одлука о полицијском часу

Како је Курир и најавио, медицински део Кризног штаба је на данашњој седници затражио потпуно затварање Србије на седам дана у режиму у коме би радиле само прехрамбене продавнице и апотеке.

О томе је по завршетку данашње седнице говорио др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Завршена је седница Кризног штаба, видите да су бројке повећане, медицински део је предложио је да се максимално спречи могућност свих контаката, искључиво кроз ванредно стање, то јест полицијски час. Они се децидно изјашњавају да би то било најцеолисходније, али у овом тренутку не желе да улазе у проблем какве ће последице изазвати локдаун“, саопштио је др Гојковић.

„Остало је да се поново састанемо за дан, два и да донесемо одлуку. У међувремену ћемо обавити консултације“, додао је др Гојковић.

„Вакцинација иде добро, али нажалост, ако будемо имали много заражених, нећемо моћи да вакцинишемо људе“, наставио је др Гојковић.

Упитан да ли је лично за или против „локдауна“, рекао је:

„Има разлога и за и против“.

„Жеља медицинског дела је да се сви контакти спрече, а то се може само полицијским часом, на шта имамо право“.

Др Гојковић није могао да прецизира када ће коначна одлука бити донета.

„Везано за термине, немојте да неко то злоупотребљава, трудићемо се да то буде у најкраћем могућем року“.

„Сви смо сагласни да смањивање рада објеката са великим бројем људи на сат, два или три, ништа не значи. Одлука није нимало једноставна, биће и ЗА и ПРОТИВ“, закључио је др Гојковић.

Данашње корона бројке нису охрабрујуће. Од 13.286 тестираних за последња 24 сата позитивних је било 3.469. Нажалост, преминуло је 16 пацијената. На респираторима је 164 оболелих.

Мере су биле пооштрене и током минулог викенда, када је радно време већине локала и објеката било скраћено до 14 сати.

Извор: Курир.рс