Здравље

Морате знати! АКО ПИЈЕТЕ ОВЕ ЛЕКОВЕ, НЕ СМЕТЕ УЗИМАТИ ВИТАМИН Ц! Упозорење фармацеуткиње – Цинк увек треба комбиновати са овим

Фото: Pixabay.com

О ЧЕМУ апотекари треба да разговарају са пацијентима, како да их посаветују и шта да им нагласе када подижу лекове, суплементе и препарате, за Јутарњи програм РТС-а говорила је Андријана Цвијетиновић, магистарка фармације и специјалисткиња за биолошке лекове.

– Основна улога фармацеута је да каже пацијентима како и када треба правилно да узимају лек. Најчешће за савет питају старији људи и дементни људи, који имају много потпитања па им није згорег написати упутства на кутијицу лека – каже Андријана Цвијетановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим њих, труднице због свог стања такође не би смеле да пију неке суплементе и лекове, као и деца и омладина.

Према њеним речима, пацијенте увек треба питати да ли су алергични на нешто, да ли већ пију неку терапију или узимају антидепресиве. Чак и витамин Ц који се налази у скоро сваком воћу или поврћу треба избегавати у неким случајевима.

Конкретно, људи који пију антиаметике (лекове против повраћања) треба да га избегавају јер може да доведе до тровања и да смањи ресорбцију гвожђа. Са друге стране, када се пију препарати против анемије, па додајемо чисто гвођже, тада није згорег узети витамин Ц јер поспешује његову апсорбцију.

– Увек треба уносити избалансиране комплексе витамина и минерала, а никако само један. Дневне потребе витамина Ц су око 1.000 милиграма за одраслу особу. Током пандемије препоруке су ишле и до 2.000. Што се витамина Ц тиче, неће ту доћи до неког претераног предозирања, али треба свима нагласити да не треба напамет да узимају, већ да се посаветују са апотекарима – наводи Цвијетановићева.

Цинк је током пандемије стекао посебан статус. Гошћа Јутарњег програма каже да је увек боље да се пије уз витамине Ц или Е, а довољна дневна доза је око 50 милиграма.

Витамин Б12, који је одличан за исхрану мозга и нервног система, не би требало да се комбинује са барбитуратима, односно антидепресивима, зато што због тирамина смањује дејство тих лекова.

Магистарка фармације додаје и да житарице богате влакнима такође имају сличан ефекат на антидепресиве, а не би требало да се комбинују ни са лековима против епилепсије.

О томе да млеко може да поништи дејство антибиотика, Цвијетановићева објашњава да калцијм, којим је млеко богато, ступа у односе са једињењима у антибиотицима и стварају супстанцу која у горњем делу танког црева омета дејство антибиотика.

Због тога треба саветовати људе да док користе антибиотике избегавају млеко и млечне производе.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: РТС