Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Без њега организам ГУБИ ФУНКЦИЈЕ: Др Несторовић издао важно упозорење – ово узимајте сваког дана

Др Бранимир Несторовић је дао важан савет и открио које грешке често правимо, а чије последице могу бити фаталне. Наиме, он је изјавио да је поред витамина, неопходан састојак у свакодневној исхрани минерал цинк, а благодети које његова редовна конзумација може дати су многобројне.

– Већину витамина у довољној мери уносимо редовном исхраном: проблем представљају минерали. Кад вам кажу пијем неке минерале, ти неки минерали су много важнији, јер је храна дефицитарна са њима, а без њих нема живота. Ја увек почињем од есенционалног минерала, а то је цинк јер ми живимо у подручју које је дефицитарно овом супстанцом. 300 ензима у нашем организму не могу да функционишу без цинка. Неопходан је за плодност. Жене и мушкарци које желе дете треба да увек пију цинк. Деца која имају дефицит цинка имају проблем у расту и развоју – објашњава доктор Бранимир Несторовић.

Наиме, цинк је један од најзначајнијих елемената људског организма, па се препоручује редовно уношење намирница које обилују њим

Неки од тих производа јесу управо говеђе и јагњеће месо, јаја, семена бундеве, грашка, интегралних житарица, морских плодова – посебно острига, срвеног меса – свињетине и говедине, ораха, спанаћа, млека, клица, вина, соје, изнутрица, белог лука, купуса. Поред тога, сардина, суво и махунасто воће, као и интегралне житарице, су изузетно богате овим минералом.

Неки од симптома недостатка цинка се лако могу помешати са пролазном прехладом, попут слабљења имунитета, појачане нервне напетости, хроничног умора, отежаног зарастања рана, кожних промена, ноћног слепила, поремећаја укуса, дуготрајне дијареје, закаснелог развоја, смањеног апетита, губитка чула укуса и мириса, менталне летаргије, појачане склоности ка инфекцијама, опадањем косе, смањењем броја сперматозоида (а тиме и плодности), смањењем сексуалног нагона, сувом кожом и крхким нокатним плочама.

Управо због тога би требало добро размотрити савет др Несторовића, који сматра да цинк треба уносити у виду суплемента.

Неке од благодети које нам може донети свакодневно уношење овог минерала јесу и спречавање заразе вирусом, будући да цинк блокира места на којима се они везују. Цинк се узима у виду суплемената и то у дози од 10 до 15 мг дневно за одрасле.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс, Информер