Србија

Морате знати! ЂАЦИ ЋЕ МОРАТИ ДА ПОШТУЈУ ОВА ПРАВИЛА: Ускоро оцењивање у школама, ево како ће то изгледати!

НАКОН јучерашње седнице Кризног штаба одлучено је да све досадашње мере остају на снази, те да нема отварања тржних центара и угоститељских објеката.

Што се ђака тиче, и даље важи одлука да млађи основци похађају часове у школама, а да старији основци и средњошколци иду онлајн, али на данашњој седници уведена је и једна новина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Кризни штаб је усвојио захтев Министарства просвете да се омогући ученицима да, док траје настава на даљину, у мањим групама, уз стриктно поштовање епидемиолошких мера, могу да дођу у школу да одговарају и буду оцењени или поправе оцену. У складу с одлукама Кризног штаба, Министарство је данас дефинисало упутство и проследило га школским управама.

Како сазнају медији, свака школа ће у складу са својим могућностима или потребама одредити динамику, а услов је да ученици долазе у мањим групама. Поједине мере су непромењене – маске и држање дистанце.

Кризни штаб одобрио је овај захтев Министарства просвете јер су до краја године остала непуна два месеца у којима има и празничних дана. Директори и наставни кадар организоваће пропитивање и оцењивање у складу са потребама ђака и могућностима које простор у школи дозвољава.

Подсећамо на епидемиолошке мере које су раније прописане, а које и даље важе:

– Ученици, наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.

– Пре одласка у школу, родитељи би требало деци да провере телесну температуру

– Придржавање мере физичке дистанце по којој сваки ђак треба да седи сам у клупи, а боравак у учионицама треба да буде са највише 15 ђака на четири метра квадратна по детету

– Школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске.

– Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе.

– Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.

– Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе

Што се тиче осталих одлука са седнице Кризног штаба, одлучено је да на уласку у Србију наши држављани и странци могу показати уверење о примљеној вакцини. Према незваничним наводима, у одлуци је и да вакцинација треба да буде обављена на територији Србије. Путници морају да имају обе дозе, то јест да су вакцинисани и ревакцинисани, осим вакцине Астра зенеке, где је довољна једна доза јер је ревакцина неколико месеци касније.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс