Људи који желе да смање ризик од кардиоваскуларних болести и карцинома заправо треба да повећају унос витамина Д и омега-3 масних киселина, показало је недавно истраживање Северноамеричког друштва за менопаузу.
Метаанализа, објављена у Journal of American Heart Association (JAHA), разматрала је 13 студија које су се фокусирале на ефекте коришћења суплемената витамина Д и омега-3 на рак и кардиоваскуларне болести.
Према анализи, суплементи витамина Д успешно смањују ризик од смрти од рака, док је суплементација омега-3 масним киселинама значајно смањила шансе за срчани удар. Испоставило се да ови резултати поткрепљују налазе раније студије објављене у New England Journal of Medicine (NEJM).
Студија НЕЈМ, која је пратила скоро 26.000 особа током отприлике пет година, открила је да суплементација витамином Д успешно смањује смртност услед рака за 25 процената, док омега-3 масне киселине у облику додатака рибљег уља смањују појаву срчаног удара за више на 28 одсто.
Као што је детаљно описано у НЕЈМ-у, истраживачи су наишли на изненађујуће откриће: додатак рибљег уља кориснији је људима који нису редовно јели рибу. Истраживачи су забележили смањење од 19 одсто у главним кардиоваскуларним стањима и смањење за 40 одсто код срчаних удара у поменутој групи.
“Изненадило нас је што омега-3 има тако снажан ефекат за смањење срчаног удара, а резултати су толико варирали у односу на количину конзумирања рибе”, рекли су истраживачи и додали да људи који једу две порције рибе недељно вероватно неће видети било какву корист од додатака омега-3.
Због овога, наводе истраживачи, морају се предузети додатна истраживања како би се утврдило ко ће имати највише користи од суплементације витамином Д или омега-3 масним киселинама, као и потенцијални ризик два додатка за различите подгрупе људи.
Једна од таквих подгрупа били су Афроамериканци, за које је речено да имају најдраматичније резултате у смањењу ризика од срчаног удара након узимања омега-3 суплемената. Они су имали 77 одсто нижу учесталост срчаног удара од контролне групе особа које нису узимале никакве суплементе.
Стручњаци: Узимајте суплементе – али немојте претеривати
Упркос својим предностима, Национални институт за рак упозорава да људи треба да избегавају прекомерни унос витамина Д јер то може да повећа ниво калцијума у телу. Истраживачи су рекли да ово може довести до стања попут калцинозе или стварања наслага калцијумове соли у бубрезима, срцу и плућима и хиперкалцемије или високог нивоа калцијума у крви.
Фото: Pixabay.com
Извор: Webtribune.rs