Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Стигло језиво упозорење струке: Клиничке слике све теже, преостаје само једна ствар која може да ЗАУСТАВИ епидемију

Декан Медицинског факултета у Београду Небојша Лалић, каже да вакцине могу имати појединачне нежељене ефекте и да је то карактеристично за сваки лек који постоји

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 581.617‬ људи, а од последица заразе преминуло је 5.151 особа. Хоспитализовано је 6.844 људи, а на респираторима су 254 пацијената, наводи се на сајту цовид19.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији је према последњем пресеку регистровано 4.497 случајева коронавируса, од којих је највећи број у Београду – 1.270.

Професор Небојша Лалић, декан Медицинског факултета у Београду, каже за РТС да вакцине могу имати појединачне нежељене ефекте и да је то карактеристично за сваки лек који постоји, као и да је вакцина цивилизацијско достигнуће и да ту нема дилеме.

Упоредио је оклевање када је реч о вакцинацији против коронавируса са увођењем инсулина код пацијената са дијабетесом и истакао да приступ сачекаћемо шта ће да буде врло често може да буде погубан.

– Та неодлучност је вероватно последица нечега што није од јуче, то је почело са оном епидемијом свињског грипа, можда и пре тога, а то је нека врста кампање против вакцинације која је нама медицинским радницима потпуно страна – рекао је Лалић.

Истиче да нема разлога да студенти не буду вакцинисани сада и одмах.

– Заиста не видим никакав разлог да студенти не буду вакцинисани сада и одмах, јер је то врло значајна популација – поручио је Лалић.

Упозорава да само комбинација вакцинације и заштите могу да зауставе епидемију.

У Србији је почела вакцинација привредника из региона, за које је Привредна комора Србије обезбедила 10.000 вакцина.

Директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић позвао је држављане суседних земаља, који немају заказан термин за вакцинацију, да не долазе у Србију, јер неће бити вакцинисани.

Сви заинтересовани грађани могу да искажу интересовање за вакцинисање против ковида 19 позивањем броја 0800 222 334, али и преко портала е-Управе на којем су од јуче доступне нове услуге везане за вакцинисање – “пропуштен термин за вакцинацију” и “потврда о вакцинацији”.

Уколико је неко био спречен да дође на вакцинацију и пропустио је свој термин, једноставним попуњавањем упитника може поднети захтев за добијање новог термина.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС