Србија

Морате знати! УРОЛОГ ЈЕ РЕКАО ВАЖНУ СТВАР О ВАКЦИНИ: Објаснио је КО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ЈЕ ПРИМИ

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек поручио је уплашеним студентима да вакцина против короне не доводи до стерилитета

За три месеца од почетка вакцинације у Србији, готово милион грађана је примило обе дозе. Сваког дана се преко 10.000 грађана пријави за вакцинисање, али то није довољно у држави у којој има укупно 3,7 милиона само оних који су запослени и пензионера. Прстом се упире на студенте, који оклевају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уролог др Александар Милошевић каже да једино где имамо доказ да је вирус могао да уништи тестисе је вирус мумпса, односно заушки и то се дешава код мале деце кад преболе мумпс јер имају неформиране тестисе.

„Код људи који имају формиране тестисе, а имао сам више десетина пацијената који су дошли после тога, видео сам нешто мало успорено кретање, пролазног типа, сперматозпида, али код сваке болести и сваке температуре долази до одређеног поремећаја на сперматозоидима. Признајем да код деце која нису прошла пубертет и код којих се нису формирали тестиси, постоји недоумица да ли их треба вакцинисати, али за студенте мислим да је исти однос као према свим људима. Вакцина јесте у тој испитивачкој фази, знате да су неки лекови и после 10 година употребе повучени из употребе“, констатује за ТВ Прва др Милошевић.

Он сматра да смо у овом тренутку много ближе закључку да вакцина може може мање да науди него сама болест.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек поручио је уплашеним студентима да вакцина против короне не доводи до стерилитета.

„Ковид изазива пост вирусни синдром, то је мултисисетемска болест која напада цео организам и срце, плућа и репродуктивне огране“, рекао је Ђерлек, наводећи да инфекције могу да доведу до успорења сперматизоида, али и да се репродуктивни органи и сперматогонеза регенеришу.

Што се процеса вакцинације тиче, Ђерлек је навео да се оперативни план вакцинисања спроводи, али да може да буде неких одлагања, ако у том часу нема одређене вакцине.

„Идемо како смо на почетку замислили, а то су ризичне групе“, додао је државни секретар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / ТВ Прва