Србија

НАЈНОВИЈЕ КОРОНА БРОЈКЕ: За дан преминуле 34 особе

Фото: Pixabay.com

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 12.442 особа, од којих је 4.232 позитивно док је, нажалост, преминула 34 особа.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“, на респираторима је 235 пацијената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, јуче смо имали 4.687 заражених особа за дан, а преминуло је њих 31. Према јучерашњим подацима на респираторима је било 230 пацијената.

Досадашњи корона рекорди су: највише позитивних у једном дану – 7.999, највише људи на респираторима – 353, највише тестираних – 22.837 и највише преминуих – 69.

Будући да је епидемиолошка ситуација у Србији драматично погоршана последњих дана, на седници Кризног штаба, наредних дана биће одлучено да ли ће мере бити продужене и наредне недеље.

Медицински део Кризног штаба данас ће имати пресек, односно прве процене да ли је и колико постигнут напредак у сузбијању вируса. Седница целокупног штаба очекује се сутра, а до тада са докторима разговара премијерка Ана Брнабић.

Према ранијим најавама лекари ће у свом саставу заседати данас, и анализирати са медицинског аспекта колико су уведене мере за непуну недељу дана допринеле у спречавању вируса. Тај закључак и предлог да ли и даље наставити са истим мерама образложиће сутра на седници и осталим члановима Кризног штаба, где ће се пресећи са којим мерама наставити од понедељка.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији, Марјан Ивануша, изјавио је да прописи уведени ради спречавања ширења корона вируса, а који трају пет, шест дана, не дају значајне резултате и да је потребно време да би оне биле ефикасне.

Ивануша је за данашњу „Политику“ рекао да је у току интензиван пренос вируса, због чега је огроман притисак на болнице, јединице интензивне неге и здравствене раднике.

– Знамо да је тешко да се направи баланс између мера и одржавања економије и то је случај свуда у свету, али како би спасили што већи број живота и омогућили здравственоим систему да функционише, потребне су нам мере које држе епидемију под контролом – рекао је Ивануша.

Извор: Блиц