Србија

НАПЕТО У КРИЗНОМ ШТАБУ: Ломе се копља на колико ћемо бити закључани, министар Лончар добија ново овлашћење

Нове мере против ковида-19 које буде предлагао Кризни штаб убудуће неће морати да озваничава Влада Србије, већ ће моћи да их формално усваја министар здравља Златибор Лончар, сазнаје “Блиц”.

Према сазнањима „Блица“, ово овлашћење дато је Лончару прошлог четвртка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То, међутим, не значи да ће министар самостално доносити одлуке о мерама. Он сада само има овлашћења да уместо Владе употписује оно што буде усвојено на седницама Кризног штаба. Штаб и даље остаје главни у предлагању мера, али убудуће неће свака одлука или промена ићи на Владу.

У последњих петнаестак дана седнице Кризног штаба пролазе у мало натегнутијој атмосфери и нема јасне сагласности између свих чланова које мере би требало донети. Најновије мере, које ће бити саопштене сутра, до сада су најдетаљније анализиране од свих претходних. Разговор о њима почео је још у недељу, на састанку на којем су били премијерка и медицински део Кризног штаба, односно епидемиолози. Ипак, није било коначног, детаљног договора.

Сигурно је да на сутрашњи састанак Кризни штаб долази са готовим решењем. И мере ће скоро сигурно бити пооштрене. Медицински део Кризног штаба на последњих неколико заседања захтева неки ниво закључавања на 10 до 14 дана, док су чланови Владе, а посебно представници Београда, против тога.

Још нема прецизних информација које нас мере очекују у наредним данима, али је врло вероватно да ће оне бити компримис измеђе захтева медицинара и става економско-политичког дела. Другим речима, компромис између нужде да се пандемија коронавируса у Србији што пре заузда, с једне стране, и потребе да се послови и економија што више очувају, с друге стране.

Оно што се најчешће чује као могуће решење јесте да ће мере бити орочене на седам дана и да ће подразумевати скраћивање радног времена.

Шира овлашћења министра здравља

Већ у Закону о заразним болестима и његовим изменама министар здравља је добио значајно шира овлашћења и могућност доношења одређених мера.

Према Закону, министар на основу предлога може наредити забрану окупљања на јавним местима, па и ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом. Како пише у Закону, министар на предлог може да нареди и забрану путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести, или обавезан лекарски преглед, лабораторијско испитивање или подношење извештаја о лабораторијском испитивању приликом уласка у Србију из одређених земаља.

Извор: Блиц