Србија

НАПРАВИЛИ „ПАРАЛЕЛНУ ЦАРИНУ“ И УКРАЛИ 640 МИЛИОНА ЕВРА?! Овако је функционисала Кокезина група

Милош Томић (50), доскорашњи директор Управе царина, приведен је јуче у Службу за борбу против организованог криминала (СБПОК) због сумње да је један од организатора шверца којим је државни буџет опљачкан за чак 640 милиона евра!

Томић се терети да је са више колега, највиших државних функционера и полицајаца, направио ‘паралелну царину’, помоћу које су годинама шверцовали цигарете, нафту, скупоцене аутомобиле и другу акцизну и луксузну робу….

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сумња се да је на челу ‘царинске мафије’ био председник ФСС Славиша Кокеза, али и људи из врха МУП, а да су им помагали чланови мафијашког клана Вељка Беливука.

Без контроле

Добро обавештен извор Информера открива да је ова група организовала ‘паралелну царину’, што им је омогућавало да их нико не контролише и да годинама раде буквално шта и како хоће!

– Кад је реч о шверцу цигарета, то се радило тако што, на пример, фирма из Црне Горе или Турске направи папире за продају цигарета са неком фирмом из Европске уније. Шлепер са контејнером пуним цигарета затим долази у Србију и истовара се у царинско складиште, да би се, наводно, све припремило за реекспорт за иностраног купца. Међутим, у том тренутку наводни купац из ЕУ напрасно одустаје од куповине цигарета… – објашњава наш саговорник и наставља:

– Онда тај контејнер са цигаретама остаје у царинском складишту и тобоже чека утовар на камион за повратак продавцу из Турске или Црне Горе. Међутим, тада су се те цигарете претоварале, а у контејнер се товарила безвредна роба, попут старог папира. Контејнер пун отпада затим се враћао у Црну Гору или у Турску, са лажним папирима да је у њему акцизна роба. У исто време, шверцоване цигарете су се претоваривале у друге контејнере, правили су се папири као да је у њима јефтина роба, попут текстила на килограм, и онда се све то слало у ЕУ. На једном тако прошверцованом шлеперу зарада је била од 150.000 до чак 300.000 евра!

Како каже наш извор, цела ова шверцерска шема није могла да се ради без сарадње са цариницима из иностранства.

– Зарада по сваком контејнеру цигарета износила је у просеку 250.000 евра, а таквих је, у просеку, било најмање четири недељно. Међутим, ова ‘зарада’ се односила само на шверц цигарета, али је ‘царинска мафија’ зарађивала много више на шверцу нафтних деривата! Гориво се увозило у Србију уз фалсификована документа да се ради о реекспорту, али је скоро сав товар препродаван овде, у нашој земљи. Такође, огромне паре зарадили су и на луксузним аутомобилима, тако што им је приликом царињења драстично умањивана вредност како би и царинска накнада била што мања. Прве процене говоре да су свим овим пословима ојадили буџет Србије за око 640 милиона евра, али реч је вероватно и о много већој цифри – преноси наш саговорник.

Према његовим речима, сва зарада од шверца се једном месечно распоређивала организаторима ‘царинске мафије’.

– Како су показали оперативни подаци, међу организаторима ове групе су Славиша Кокеза, бивша државна секретарка у МУП Дијана Хркаловић са неколико највиших полицијских функционера, као и Милош Томић и његов колега Немања Мањак, доскорашњи шеф Одељења за сузбијање кријумчарења у Управи царине. У цео посао били су укључени и људи Вељка Беливука, који је посредовао између организатора групе и власника царинских складишта – казао је наш извор.

Тадићев сарадник

Милионска пљачка ‘царинске мафије’ расветљена је после вишемесечне истраге полиције и БИА. Кад је истрага већ била при крају, у царини је дошло до великих кадровских промена. Тако је 4. фебруара смењен директор Томић, а на његово место је дошао Бранко Радујко. Отказ у царини пре неколико дана добио је и Немања Мањак.

Занимљиво је да је Милош Томић смењен истог дана кад је ухапшен и Вељко Беливук заједно са својом бандом.

Подсетимо, Томић је на чело Управе царина дошао још у октобру 2013, а пре тога је био председник Управног одбора НИС и генерални директор ЈП ‘Транснафта’ Панчево. Својевремено је био близак сарадник Бориса Тадића.

Томић пуштен, истрага се наставља

Милош Томић јуче је пуштен после вишечасовног испитивања у СБПОК.
– Он је негирао да је организовао шверц, али је у више наврата ‘ухваћен’ да говори неистине. Истрага у овом случају се наставља. Пошто је предмет обиман и компликован, Томић ће сигурно бити саслушан најмање још једном. Након тога, тужилаштво ће одлучити о његовом евентуалном хапшењу – казао је наш извор из истраге.

Бањац: Били су много моћни, све је могло да се ради једноставније

Боро Бањац, бивши начелник УБПОК, каже да му начин на који је функционисала ‘царинска мафија’ делује врло компликовано.
– Шверцери стално праве нове шеме и комбинације како би било што теже открити их, али у овом случају мислим да је то било сувише компликовано. То су моћни људи, на таквим функцијама да нису морали да праве никакве шеме и ништа нису морали да компликују. Једноставно, по мом искуству, нису морали да праве никаву ‘гимнастику’ са дуплим контејнерима и зато верујем да је већина шверца обављана само уз фалсификовану документацију. Нисам уверен ни да је сва роба, попут цигарета, ишла даље у земље Европске уније, јер би тада морали да воде рачуна о томе да имају своје људе и на њиховој царини, што је додатни трошак. Уверен сам да су могли доста да зараде и на продаји цигарета у нашој земљи – каже Бањац и додаје:
– У овом случају најбитније је да се све то истера до краја. Не сме се оставити ништа неразјашњено! Или ради како треба или немој ни да почињеш! Многе ствари су сада јасније него пре месец дана, али стојим иза тога да би требало све то мало брже да иде. У суштини, најважнија је политичка воља да се све истера до краја.

Извор: Информер