Србија

Настао хаос! СПРЕМА СЕ СМЕНА МИНИСТАРА: Све гласнији позиви да се СНС обрачуна са учесницима у завери против Вучића

ОДМОТАВАЊЕ клупка нелегалног прислушкивања и праћења Александра Вучића и чланова његове породице које су организовале одметнуте структуре МУП повезане са криминалним кланом Вељка Беливука, могло би да доведе и до реконструкције Владе Србије, па чак и до ванредних парламентарних избора и пре пролећа 2022.

Потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић отворено је у интервјуу за „Новости“ поручио да су у завери против Вучића учествовали и неки министри из редова напредњака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На, за почетак, политичку одговорност и губитак фотеље у Немањиној, позивају и други високи функционери СНС. Потпредседник напредњака Миленко Јованов каже, за „Новости“, да „заиста не види начин да на позицији, било у СНС, било у власти, остане било ко ко је био умешан у ову заверу против председника Вучића“:

– То није ствар политике, већ ствар права, правде, али и хигијене, ако хоћете. Да ли ће то значити и реконструкцију Владе или нове изборе, потпуно је свеједно. Најважније је да се овај канцер на телу СНС и Србије одстрани, да сваки сегмент те приче буде добро испитан и да апсолутно сви, који су са овим имали било какве везе, пред надлежним органима објашњавају своја недела и своје мотиве.

И Владимир Орлић, потпредседник Народне скупштине из редова напредњака, има исти став:

– Никоме ко је учествовао у језивом прогону породице председника државе, разапињао их у бестијалним медијским хајкама лажи и клевета, незаконито прислушкивао и пратио, припремао државне ударе, шуровао са политичком и обавештајном „канализацијом“, са најгорим мафијашима и спремао снајпер човеку који свакодневно обезбеђује живот овом народу – нема места ни у СНС, ни на било ком нивоу извршне власти, то је јасно.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже, за „Новости“, да је у игри тренутно више сценарија:

– Један је да се примени оно што је логика страначког живота, да Председништво и Главни одбор СНС просто разреше неке људе државних функција и да их онда и парламент смени. Још једна опција је септембарска скупштина странке, где би ти за које се тврди да су учествовали у компромитацији Вучића требало да оду. Други сценарио је одлазак на изборе, па да се у оквиру странке промешају карте и да се на листама за посланике и као кандидати за министре нађу неки нови људи.

ОДГОВОРНОСТ

Станковић каже, да је бар споља гледано, једноставније сменити министре, реконструисати Владу и изабрати нове, са образложењем да је њихова политичка одговорност била у томе што нису спречили да се полиција злоупотребљава у случају прислушкивања. Излазак на изборе, по његовом мишљењу је, можда, на први поглед елегантнији, али свакако сложенији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке