Србија

НЕ ИДЕМО НИКУД! Деца из Блаца ПРЕПЛАШЕНА, не желе да напусте баку, дечак направио барикаду на вратима

Фото: Твитер принтскрин

Малолетни Марко (14) и Маријана (10) који у блачком слеу Суви Дол живе са баком Љиљаном Д. (58) кажу после најаве министра за бригу о породици и демографију Ратка Дмитровића да ће их изместити код друге баке која је мајка њихове покојне мајке Тамаре, да не желе да иду.

„Ми остајемо овде. Неће нас нико одвојити од наше баке. Овде живимо са њом и добро нам је“, каже Марко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он додаје да остају заједно, а та најава га плаши. Већ данима посебно он живи у страху. Поставио је пречку на вратима са унутрашње стране, јер како каже, не жели више да пусти никог из Центра за социјални рад да уђу. И увек када прођу кола сеоским путем крај њихове куће, он ослушкује, да ли стају испред дворишта и ко су.

„Немојте да нас дирате. Ево и данас опет су нам јавили да долазе из Центра за социјални рад и деца су се одмах уземирила. Желим само да деца буду ту, да расту где су и рођена, у својој кући. Не одустајем да будем са њима“, каже бака Љиљана Д.

Курир је успео да ступи у контакт и са другом баком Љиљаном М. Она каже да ће да прихвати децу и да су она једино што има од покојне ћерке. На питање зашто их је истерала, каже да је њихов отац сам дошао по њих пошто није хтео да плаћа алиментацију.

„Деца имају све услове овде, она су ме слушала. Када је моја Тамара била болесна, ја сам и њу и децу чувала, а она је тужила Новицу Д. за алиментацију. Пресуда је стигла месец дана пре него је преминула и он после није желео да плаћа, већ је дошао и одвео их“, каже Љиљана М., која је бака деци са мајчине стране.

Ма колико да бака са мајчине стране сада поново жели да их узме, деца не пристају. Како су и раније говорила за Курир, две године су сами са баком Љиљаном Д. проживели и немаштину, њену операцију и сада су захваљујући људима добре воље коначно стали на ноге. За њих је Љиљана Д. светиња и не желе да оду од ње.

Током дана како је и најављено, јавни бележник из Новог Сада Мирјана Симовић Алексић је потписала уговор са баком да финансира децу све док они живе заједно.

„Када сам ушла у кућу, осетила сам љубав и то је оно што је најважније. Мени је то довољно да им помогнем колико могу. На надлежним служама је да сада одраде посао како треба, а не онако како су силом покушали да их одведу из куће“, казала је Мирјана Симовић Алексић након потписивања уговора са баком Љиљаном Д.

Она је разговарала и са децом, а спонзорство које ће од ње долазити месечно биће довољно за пристојан живот ово троје.

„Мало ми је лакше. Госпођа Алексић нам је унела сигурност и пружила велику помоћ деци и мени. Хвала јој, хвала свим људима добре воље који су са нама и који нам помажу“, рекла је Љиљана Д. након потписивања уговора.

Извор: Курир.рс/Б.Р.