Регион Свет

Није добро! АМЕРИЧКИ ЈАСТРЕБОВИ ОПЕТ КРЕЋУ НА СРБИЈУ! Бивши званичници покушавају да усмере нову администрацију САД на Балкан

Док се нови председник САД Џозеф Бајден, опхрван проблемима на домаћем терену, на светској позорници бори са водећим економским ривалом Кином и атомским ривалом Русијом, расте армија бивших званичника и „експерата“ који пажњу нове администрације по сваку цену покушавају да усмере на – Балкан.

Хору оних који су, као бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, доскорашњи конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел, или „експерти за Балкан“ Данијел Сервер и Јанош Бугајски, каријере изградили током сукоба деведесетих у нашем региону, придружио се недавно и бивши командант НАТО за Европу Филип Бридлав.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у разговору који је организовала хрватска агенција ХИНА изразио уверење да ће 2021. година бити време „растућег сукоба између Запада и Русије око будућности Западног Балкана“, а да ће бојно поље бити Југоисточна Европа, посебно Србија и БиХ. Посебно се осврнуо на војну подршку Русије Србији, упозоравајући да би НАТО требало да „што брже одговори дипломатским и политичким ангажовањем у региону“.

Сада представљен као „експерт за европску безбедност“, Бридлав, који је описао новог шефа Пентагона Лојда Остина као „доброг пријатеља“, тврди да одбија да постане политичар, јер „ужива поверење обе политичке партије у Вашингтону, па неће да одбије половину“.

Амерички политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић, међутим, оцењује за „Новости“ да „Бридлав очигледно лобира да га ангажују за лобисту, или консултанта“, а „нишани“ као клијенте Хрвате, Албанце или Бошњаке. Слично вели и за остале „бивше“ који, охрабрени доласком на власт председника који се, као сенатор и потпредседник САД много бавио регионом, надају да ће, по старом рецепту, поново да се врате у политичку арену и обезбеде клијенте за своје „консултантске“ услуге.

Њихова иступања, међутим, ослањају се на поредак некадашњег једнополарног света, док нови председник покушава и сам да се избори с духовима прошлих времена и ухвати корак са новим поретком. Бајденов саветник кампање Мајкл Карпентер је, и пре него што се демократа уселио у Белу кућу, рекао да је Србија важна земља на Западном Балкану која треба да се учврсти у ЕУ, те да се по питању Косова и Метохије очекује „јединствени дијалог између Београда, Приштине, Брисела и Вашингтона“.

– Бугајски и Сервер, и остали „бивши“, у суштини, износе спискове својих жеља, покушавају да увере нову администрацију да су то интереси и америчке државе. Али, када се то упореди с оним што државни секретар Тони Блинкен и други из нове администрације говоре, онда се види да од тога што они желе, бар у скорије време, нема ништа – подсећа Кесић.

Стари „јастребови“ желе да „излобирају“ потезе за Западни Балкан представљајући то као сукоб Америке, Кине и Русије на овим просторима, јер желе да убеде нову администрацију да из геополитичких разлога САД имају интерес да се ту ангажују, док себе, наравно, препоручују као „консултанте“.

– Но, државни секретар Тони Блинкен је рекао да САД желе да „поново удахну снагу“ савезништву са ЕУ усаглашавањем око заједничке политике према Западном Балкану, посебно када је реч о дијалогу између Београда и Приштине, као и према БиХ. А што се тиче представљања Србије и БиХ као „бојног поља“ са Русијом и Кином, шта би се тек могло рећи за Турску, важну чланицу НАТО, која се наоружава руским системом С-400? Ништа се у савременом свету не може учинити под притиском. Моје је мишљење да Србија одлучном политиком може да дође до решења – закључује Кесић.

ТЕШКО БЕЗ ДОЛАРА ОД ЛОБИРАЊА

Доскорашњи конгресмен Елиот Енгел је, губитком на изборима, после много деценија лобирања изгубио и позицију која му је омогућавала сливање милиона долара из албанских донација у замену за заговарање једностраних ставова Приштине. Ни Олбрајтова, која је такође имала уносне послове с Приштином, нема извршну функцију у новој администрацији. Она је на челу „Олбрајт Стоунбриџ групе“, чији су консултанти блиски Бајдену, па покушава да утиче на кројење спољне политике САД.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс