Регион Свет

НИЈЕ ДОБРО! Бајден се договорио са својом десном руком у Ервопи! ИМАЈУ НОВИ ПЛАН ЗА БАЛКАН!

Фото: Јутјуб

Председник САД Џозеф Бајден и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен сагласили су се у петак да се координишу у погледу питања од заједничког интереса, међу којима је и Западни Балкан.

Бајден је у телефонском разговору са фон дер Лајен нагласио да подржава Европску унију и да је посвећен побољшању и оживљавању партнерства између САД и ЕУ, наводи се у саопштењу из Беле куће и додаје да су се лидери сагласили да четири месеца суспендују тарифе повезане са споровима у Светској трговинског организацији и да раде на њиховом решавању, преноси Глас Америке.

– Лидери су разговарали о значају блиске сарадње САД и ЕУ на сузбијању пандемије Ковида 19 и јачању безбедности глобалнг здравља, постизању одрживог глобалног економског опоравка, решавању климатских промена и снажењу демократије. Такође су се сагласили да се координишу у погледу питања од заједничког интереса, међу којима су Кина, Русија, Белорусија, Украјина и Западни Балкан – закључује се у саопштењу.

Бајден је од преузимања дужности председника најавио обнављање односа са европским партнерима и повратак мултилатералној дипломатији.

У недавном интервјуу за Глас Америке, заменица помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Моли Монтгомери поручила је су Сједињене Државе посвећене сарадњи са Европском унијом, нарочито када је реч о дијалогу Београда и Приштине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг