Србија

Није добро! ПРЕД СРБИЈОМ НОВЕ ОШТРИЈЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Сви концерти забрањени, викенд закључан?

Премијерка најавила да ће кризни штаб вероватно данас заседати, према нашим сазнањима, у најмању руку је реч о закључаном викенду. После два велика концерта усред Београда, сви морају бити отказани

Пред Србијом су нове, оштрије мере у најмању руку за викенд, који ће вероватно бити закључан, а концерти су забрањени после два скандалозна одржана усред Београда. Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће кризни штаб највероватније данас одлучивати о новим мерама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Комбанк дворани у Београду 8. и 9. марта Црвена јабука је одржала два концерта, због чега су уследиле и казне, а што је био и повод да премијерка Ана Брнабић истакне да су сви концерти забрањени.

Брнабићева је изјавила јуче да ће инсистирати да се сви концерти откажу, а да ће готово сигурно бити нових мера за викенд. Истакла је и да ће седница кризног штаба највероватније бити данас.

– Седница кризног штаба била је одложена јер сам желела да се разговара о свим мерама и да то не буде само на седници кризног штабу. Да на седници само донесемо одлуку која је раније договорена и да видимо логистички како све то да изведемо. Ми ћемо пооштрити неке мере, видећемо у којој мери, колико и шта може да да резултате. Али понављам, држава никоме није ни отац ни мајка. Одрасли људи имају одговорност да брину о себи и ближњима. То што можда ради кафић, не значи да сви треба да идемо у кафић. То је заиста индивидуална одговорност – рекла је Брнабићева.

Према нашим сазнањима, готово је извесно да ће и предстојећи викенд бити закључан, тј. да угоститељски објекти и тржни центри неће радити до понедељка у 6 сати. То би било најмањи искорак у сусрет медицинском делу кризног штаба, који тражи затварање свега бар на седам до 10 дана, или у најмању руку скраћење рада свега осим продавница прехрамбене робе, апотека и пумпи у делу за точење горива до 14 или 17 сати радним данима, а затварање преко викенда. Београд је, подсетимо, против било каквог затварања, на чему посебно инсистира заменик градоначелника Горан Весић, а политички део кризног штаба је за баланс здравља и економије. Кризни штаб ће одлучивати и о средњим школама, које су ове седмице на онлајн настави, а очекује се да то буде продужено и наредне недеље јер се вирус много шири међу тинејџерима, који имају благе или никакве симптоме и претпоставља се да је реч о британском соју.

Брнабићева је рекла и да је невероватно и да је зачуђена што се у овом тешком тренутку организују концерти у Београду.

– Разговараћемо са представницима Града Београда да видимо како се то десило и инсистираћемо да се сви концерти откажу. То је супротно свим правилима и мерама и тражићемо да се организатори казне. То није позоришна представа или неки културни догађај – навела је Брнабићева.

Нема праштања

Казна због Црвене јабуке

Комбанк дворана је прекршила мере и за то ће бити кажњена, навео је за Тањуг заменик градоначелника Горан Весић. – Позвали су се на оно што је одлуком предвиђено за установе културе, што они свакако нису – рекао је Весић и додао да је за овај концерт била потребна додатна сагласност кризног штаба, која није добијена. Комбанк дворана је саопштила да су концерти били по свим прописима – уз дистанцу и маске, да је уредбом у затвореном простору дозвољено највише 500 посетилаца истовремено, као и да установе културе раде до 21 час, а да је догађај завршен у 20.50.

Важно је да се пелцује ко може

Неће бити обавезне вакцинације

Брнабићева је казала и да Влада Србије не размишља о увођењу обавезне вакцинације и да би то било супротно свим стандардима људских права:

– Вакцинација је веома важна, али не можемо да је учинимо обавезном јер има категорија становништва које не могу да приме вакцину и о томе могу да говоре лекари. Али сви ми који можемо да је примимо грађанска нам је дужност да то учинимо јер тиме штитимо и те људе који не могу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс