Србија

НИЈЕ ДОБРО! Упозорење инфектолога: Опасност, угрожена вакцинација у Србији

Београд — Што је више инфицираних, већа је опасност од заражавања корона вирусом и развијања болести, а такве људе не можете вакцинисати

Зато је процес вакцинације у Србији веома угрожен, рекао је данас за РТС инфектолог и члан Кризног штаба Мијомир Пелемиш, и нагласио да је најважније да се смањи број заражених и преминулих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пелемиш је оценио да је процес вакцинације кренуо фантастично, и поручио да то морамо искористити.

„Морамо и инсистирати на томе да су вакцине безбедне, али и објашњавати грађанима да нема лека без нежељеног дејства“, нагласио је Пелемиш, и позвао грађане да се вакцинишу против ковида.

Упозорио је да морамо смањити број умрлих и број болесника у јединицама интензивне неге.

„Један од разлога за толики број тешких случајева болести је самолечење, па неправилно лечење, затим то што пацијенти ову болест не схватају озбиљно, а утиче и појава нових сојева вируса, мада се не зна колико утичу на смртност“, нагласио је Пелемиш.

Оценио је да је требало раније пооштрити заштитне мере, и да би то свакако смањило концентрацију вируса, контакте и ширење инфекције.

Сматра, ипак, да пет дана оштријих мера не може да донесе епохалан резултат, али може да допринесе смањењу ширења вируса.

„У напредном периоду видећемо како ће се кретати ширење инфекције, иако сви критикују, шта год да урадимо“, рекао је Пелемиш, и осврнуо се на тврдње да расту броја заражених доприноси британски сој вируса.

„Грађанима не треба да буде важно који је сој у питању – заштине мере су исте: маске, дистанца, хигијена руку, избегавање контаката и окупљања“, поручио је Пелемиш.

Према његовом мишљењу, треба спроводити много више тестирања, међу одраслима а поготово међу децом, а препоручује да се обрати пажња и на тестирање на границама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Фонет/РТС