Србија

НИЈЕ ДОБРО! Завршен састанак: У Србији је драматично! Болнице имају план само за викенд

Београд — Завршен састанак лекара ковид-болница с министром здравља. Направљен план само за викенд. „Ситуација је толико драматична да другачије не може“

Како је након састанка речено, коронавирус се у Србији поново захуктава. Ми смо сада у проблему јер је већи број примљених него отпуштених и јако брзо ћемо исцрпети све капацитете, кажу лекари. Број заражених се шири као лепеза, истакла је др Ивана Милошевић, заменица директора Инфективне клинике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Данас смо се договорили да се пацијенти упућују, пре свега, у ковид болнице у Батајници и Крушевцу. Рачунамо и на КБЦ ‘Земун’ и ‘Мишовић’, као и на Инфективну, која ради 24 сата и надамо се да нећемо морати опет у ковид систем да враћамо ‘Звездару’ и ‘Бежанијску косу’, јер морамо водити рачуна и о пацијентима који немају ковид-19“, рекла је Милошевићева.

Она је навела да је ситуација таква да се не треба изненадити да неко од пацијената буде хоспитализован и ван Београда, јер се већи број болесника прима у болнице, него што се отпушта.

„Ситуација је толико драматична да не можемо да правимо планове на дуже стразе и ово важи само за викенд“, истакла је др Ивана Милошевић.

„Батајница има капацитете за пријем болесника, али ни то није безгранично. Сада је тамо око 750 пацијената, а капацитет је 900“, рекла је Ивана Милошевић. Она је посебно указала да исти људи раде тај посао већ годину дана, и да није само питање отворити допунске капацитете, јер у њеима треба неко и да ради.

Милошевићева је рекла и да ће бити отворен други стационар у ВМЦ „Карабурма“ са 45 постеља, где ће бити ангажовани радници из војног система.

Зато је апеловала на све грађане у име свих здравствених радника који годину дана раде свој посао, да се стрпе и искористе привилегију што Србија има четири вакцине, јер је то једини пут ка нормалном животу.

„Немојте да изгубимо шансу да се вратимо у релативно нормалан живот, што пре. Морамо да се придржавамо мера, које се нису довољно поштовале, посебно после пријема прве дозе. Вакцина није чаробни штапић, она нас штити, али потребне су бар две недеље после друге дозе да бисмо били сигурни“, подвукла је докторка Милошевић.

Она је казала и да се мере које су на снази, а нису најригорозније, не поштују, истичући да се број заражених шири као лепеза и да један инфицирани може да зарази много нових. Међу њима, како је додала, могу да буду и они који су се чували, али и они који су примили прву дозу вакцине након чега су се опустили. Подвукла је да се кренуло у масовну вакцинацију како би се спречило ширење болести.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ Танјуг