Свет

НОВО ОТКРИЋЕ О ПОРЕКЛУ КОРОНА ВИРУСА! Ови подаци су шокирали свет! Научници тврде: Истрагу треба проширити изван Кине!

Научници који покушавају да утврде порекло вируса који изазива Ковид-19 и трагају за начинима како да спрече следећу пандемију, кажу да има све више доказа који указују да би истрагу требало проширити изван Кине на Југоисточну Азију

Вирусолози у недавној мисији у Вухану, које је Светска здравствена организација (СЗО) послала да испитају порекло Ковида 19, сматрају да би у следећој фази истраживања Југоисточна Азија требало да се дода у области од интереса, а њихов савет је да се прате слепи мишеви, познати као резервоари облика из породице корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници су већ идентификовали више од 100 облика корона вируса повезаних са САРС-ом широм Кине, каже Питер Дажак, један од вирусолога, учесника мисије у Кини.

„Међутим, нисмо обавили довољно истраживања у Мјанмару, Лаосу и Вијетнаму, да бисмо заиста могли да кажемо да их нема чак и више у тим земљама“, каже Дажак.

Према његовим речима, када на мапи обележите где живе слепи мишеви који преносе ове вирусе, онда почнете да примећујете да у тим земљама на јужној кинеској граници има још више врста слепих мишева, и вероватно више врста вируса.

„Дакле, постоји могућност да је вирус у ствари настао у покрајини Јунан, али моја најбоља процена је да морамо да испитамо Мјанмар, Лаос, Вијетнам, па чак и даље јужније – целокупан регион Југоисточне Азије као потенцијално жариште“, рекао је он.

Почетком прошле године научници из Кине и Аустралије пријавили су да су открили вирусе који су више од 90 одсто идентични SARS-CoV-2 у малајским панголинима који би могли да буду потенцијални преносник, јер их људи лове због њихових крљушти и меса.

Откривени преци вируса

Неколико месеци касније, научници су открили претке вируса SARS-CoV-2 у слепим мишевима потковичарима, који су прикупљени у Камбоџи и замрзнути више од деценију раније, а у својим извештајима, навели су да откриће „наговештава да вируси у сродству са SARS-CoV-2 живе на много већој георгафској површини него што се претходно мислило и да Југоисточна Азија представља кључну област коју треба размотрити.

У фебруару, научници на Тајланду такође су пронашли вирусе који су веома слични SARS-CoV-2 у колонији слепих мишева недалеко од Бангкока, као и антитела ефикасна против самог вируса SARS-CoV-2 у прокријумчареном панголину, којег су заплениле тајландске власти на југу земље, у близини границе с Малезијом.

Како би се додатно приближили оригиналном извору вируса SARS-CoV-2, ловци на вирус траже геном који му је још сличнији него 96 одсто колико је то облик из Јунана од прошле године, а тим који је пронашао рођака SARS-CoV-2 на Тајланду наводи да је тај регион можда “вероватније жариште таквих вируса” него Кина.

Праћењем трага вируса SARS-CoV-2, научници се надају да открију друге вирусе код животиња и пут којим би највероватније могли да изазову наредну пандемију, што би им помогло да то спрече.

„Када чујете гласине о терористичком нападу, не чекате да се напад догоди, него кренете у акцију да осујетите мрежу и да је уништите. То је оно што ми морамо да урадимо с пандемијама“, рекао је Дажак.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ Танјуг